ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2021. Григор Димитров приключи годината в приповдигнато настроение

12 януари 2022

 

 
Равносметките в края на годината не са нещо необичайно: има ги в политиката, има ги в културата, има ги в спорта.
Всеки коментира или интерпретира успехи или неуспехи, радва се на постигнатото или съжалява за пропуснати възможности.
При тенисистите за разлика от политиците има накуп и от едното, и от другото. Просто сезонът, освен че е дълъг, е и много наситен с турнири.
Както и да стартираш в началото на сезона няма гаранция, че ще задържиш нивото си в края му.
Нижат се турнири. Сменят се настилки. Специалисти на хард не са сред най-изявените на червен корт.
Григор Димитров завърши сезона с паметен успех на „Мастърс”. Надделя с 2:1 сета срещу тенисист от топ 3, при това във възход. Впоследствие достигна до полуфинал.
Смайващият успех на турнира в Индиан Уелс срещу Даниил Медведев има забележима проекция във времето: българинът напомни за завидната класа, която притежава.  През 2017 стигна и до топ 3.
С изключителна игра във втората половина на срещата Димитров измъкна на практика изгубен мач след сет и два брейка пасив като шокира опонента: в средата на втория сет и в началото на третия той взе…8 поредни гейма.
И друг път Даниил Медведев е демонстрирал колебания, но такъв обрат не се бе случвал в кариерата му. Месец след случилото се Медведев пак е в топ 3. Димитров е в топ 30.
В резултат на смайващия успех на Индиан Уелс българският тенисист се придвижи до 22-и в ранкинга. Завърши сезона 28-и.
„Не прекалено зле”. Така през смях описа сезона си в интервю Григор.
Трябва да му признаем не само чувството му за хумор, класата му, но и самообладанието му: забавен, прецизен, премерен, контактен – такъв е Григор пред медиите.
Обичат го и зрителите. Аплодират го българи и местна публика. Всеки сезон той „вкарва” по някое-друго свое изпълнение в топ атракциите през сезона, които се въртят задълго по телевизиите.
Колкото до края на сезона, нека сме по-внимателни и премерени: плеяда млади тенисисти са пред влизане в топ 10. Много сложно е да се пробие напред…
Синер, Рууд, Хуркач, Шаповалов, Оже Алиасим са пред българина днес. Във всеки турнир битките на Григор Димитров с всеки от тях са на кантар или 50:50.
И като стана дума и за контекст: днес Григор Димитров с много изпреварва по успехи и ранкинг Раонич или Нишикори, звезди или топ тенисисти от неговото „поколение”, идващи след Джокович, Надал, Федерер и Мъри.
Имах невероятен старт, след това странно развитие към средата на сезона, но към края на годината мисля, че отново започнах да надграждам”, обощава Димитров за равносметката за 2021.
 „…Имайки предвид как играх и какво постигнах в последните няколко турнира, се чувствам отлично”, изповядва тенисистът.
Споделя, че физически се чувства добре. Тялото му не е прекалено уморено. Вярва, че психически също е на добро ниво.
Оптимизмът идва и от друго. Важно е, че тенисистите се завръщат към игра пред публика. Съвсем различно е, макар че пандемията не е минало.
„В момента обстановката изглежда благоприятна – виждаме повече публика по трибуните и се вдига много шум около нашия спорт”, резюмира звездата.
Тенисистът е доволен от предвижването си по корта. А и от това, че достигна до два поредни полуфинала в турнирите от ATP.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”