КАЛЕЙДОСКОП

От Лондон. Загубихме нашия Иван Станчов

10 декември 2021

 

 

На 24 ноември в Шотландия почина големият български дипломат Иван Станчов
Иван Станчов е роден е на 1 април 1929 г. в София. Син е на Иван Станчов и Керълайн Марион Мичел, внук е на дипломата и политика Димитър Станчов. През 1946 г. семейството му емигрира в САЩ. От 1971 г. живее във Великобритания. Посланик на Р България в Лондон (1991-1994). Министър на външните работи в служебното правителство на Ренета Инджова (1994-1995). Съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти. Почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина, патрон на Българското училище към Посолството ни в Лондон. Иван Станчов е женен за шотландката Александра, имат 4 деца. Изказваме искрени съболезнования на на близките на Иван Станчов.
Иван Станчов (1929-2021)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Загубихме нашия Иван Станчов – патрона на Българското училище към Посолството на България в Лондон. Отиде си една епоха, един човек, един пример – отиде си благородникът, който учеше нас, българите, как да бъдем истински българи.
Той беше наш… ние бяхме негови… Обичам е малка дума за личности като него, обожавам е неточна… Няма думи за енигма… но и тя не е точна, защото не пресъздава голямата човечност… И скръб е неточна дума, защото е малка и защото не включва гордостта, че сме докоснати приживе от близостта му.
Никога максимата, че няма незаменими хора, не е звучала толкова безсмислено, както днес…
Посланик Иван Станчов беше с нас в Парламента през юли 2008 г., когато воювахме държавата да се сети за нас. Дойде да ни подкрепи и елегантно отправи послание към отсъстващия министър на образованието – Даниел Вълчев, че е очаквал да го види сред нас. Той се бори с нас, за да ни има… Почетният член на АБУЧ, г-н Иван Станчов.
Филм за посланик Иван Станчов – „Рицарят с раница” – ТУК
Видео от тържеството в българското посолство по случай именуването на Българското училище към Посолството на България в Лондон, когато то бе наречено на името на г-н Иван Станчов – ТУК
https://www.eurochicago.com/2021/11/in-memoriam-stanchov/