КАЛЕЙДОСКОП

Улица в Италия ще носи името на Васил Левски

08 декември 2021

 

В италианското градче Болгаре в областта Ломбардия ще бъде открита улица на името на Апостола на свободата Васил Левски.

Идеята е на генералния ни консул в Милано Таня Димитрова. На събитието ще присъства посланикът на България в Италия Тодор Стоянов, както и делегация от община Враца.

Градчето Болгаре с население около 7000 души e в съседство на град Бергамо. Съществува от времето на Римската империя. Според историци връзката между България и името му се дължи на българите появили се в него през VI век.
Повод за отбелязване на тази връзка е откриването на улица в нов негов квартал на името на една от най-забележителните личности от нашата история Васил Левски.
Ще присъстват освен представителите на българската дипломация начело с посланик Тодор Стоянов, така и кметът на Болгаре Лучано Редолфи, делегация от Враца водена от кмета на града Калин Каменов и други официални лица от италианска и българска страна.
Художникът Алцек Мишев, чийто прадядо е крил у дома си Левски, ще разкаже за българския революционер. Българската певица Никол Паласчева от италианския X Factor с псевдоним Ника Парис ще изпее националния ни химн.
Кметствата на Болгаре и Враца ще подпишат споразумение за сътрудничество.
https://www.bulgaria-italia.com/bg/bg_news/news/03335.asp