ПОСТИЖЕНИЯ

Албена Данаилова с концерт във фестивал в България

12 октомври 2021

 

Българка е концертмайстор на оркестъра на Виенската държавна опера. Престиж. Гордост.Изявите на талантливите български музиканти в Европа впечатляват…
 
Завръщането им в България често е с програми и концерти. Понякога e с представяне на най-престижните музикални форуми, реализирани тук.
 
През 2021 Албена Данаилова пристига в Родината, за да се включи в програмата на Европейския музикален фестивал.
 
Излиза на сцената заедно с Оркестъра на Класик ФМ Радио, дирижиран от Григор Паликаров. Ще звучат произведения на Бах, Сарасате, Масне, Хендел, Бетховен, Чайковски…
 
Талантливата изпълнителка е подготвила програма от любими шедьоври за цигулка и камерен оркестър.
 
За много ценители на изкуството, чужденци, почитатели на духовност и непреходни стойности в живота, България вероятно се свързва и с някой от най-изявените ни музиканти, реализиращи се зад граница.
 
Виенската опера е запазена марка за престиж, традиции, консерватизъм.
 
Сигурно свързват и оркестъра и със стандарти в света на класическата музика. В него се изявяват  музиканти от много висока класа.
 
В много оркестри в Европа българи са концертмайстори. Така е и  във Виена.Тази позиция се заема след сложен конкурс. Изискванията са специални.
.
Преди години българката Албена Данаилова спечелва конкурса за концертмайстор на оркестъра на Виенската опера. В конкурса музикантите представят две програми с различна степен на трудност. Свирят като солисти с оркестъра.
 
„…Една част от оркестъра свири, друга – слуша. И решават накрая как звучи”, разказва Албена.
 
И накрая…Идва признанието именно за Албена. За първи път в историята на оркестъра на Виенската опера жена ще е концертмайстор .
В интервю я питат: „Как оценява признанието?”. Отговаря: „Преди всичко се чувствам поставена на едно прекрасно място, в един от най-добрите световни оркестри”.
 
Тя умее да постига целите си. „За хора, които се занимават с нашето изкуство най-привлекателни са Германия и Австрия”, ще каже Албена.
 
Бегъл поглед към кариерата и показва, че и преди Виена тя вече е била изграден музикант от световна класа.
 
Преди Виена Албена е била концертмайстор в Лондонската филхармония. Свирила е като първа цигулка в оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен.
 
Мюнхен. Лондон. Виена… Родена е в София, в семейство на професионални музиканти. Майка и е пианистката Виолета Попова, баща и – цигуларят Боян Данаилов.
 
След обучението си НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Панчо Владигеров”, при Нели Желева и проф. Дора Иванова, Албена завършва и Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия, при проф. Петру Мунтеану.
 
Свири редовно в България, Германия, Израел и САЩ, отбелязват медии.
 
От 2019 Данаилова е и професор по цигулка във Виенския държавен университет.
 
Работи във Виена. И казва: „Обичам да се завръщам в България, да свиря тук. За мен България е „у дома”.
 
Веднага ще прибави: „Всеки път се променяме – и аз, и моето „у дома”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”