ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Калифорния

05 октомври 2021

 

Сан Диего: най-успешният през този сезон турнир за българската звезда в тениса
„Аз съм много горд българин. Винаги съм признателен, когато виждам родни флагове по трибуните”, призна Григор Димитров. Предстоеше му ¼ финал в Сан Диего.
Веднага звездата прибави:”Човек никога не знае кога възможността му ще се открие. Винаги трябва да е готов да се наслаждава на това, което прави”.
Григор възхищава, вдъхновява, увлича…Българи веят трикольори, там, където играе. А той не просто си върши работата, а се наслаждава.
В Калифорния Григор показа, че си възвръща настроението . А това е важно, защото тенисистът завършва сложен сезон в кариерата си. През него той бе преследван от контузии, от възходи и падения, от силни изяви и колебания.
Сега Григор изглежда възстановен и физически, и психически. Играта му в Сан Диего вдъхна респект.
Непосредствено преди Сан Диего след някои колебания в представянето си и след пропуснати турнири, поради контузии, той се бе „спуснал” в ранкинга до №29.
В ¼ финала в Сан Диего срещу руснака Карацев Димитров успя да наложи волята си след 6:1,1:6, 6:2. Стигна до първи ½ финал в турнир от ATP за него през сезона.
Карацев е едно от откритията на сезона в ATP. Прогресира силно в ранкинга. На Аустралиeн опън той шокира Григор, като го надигра на ¼ финал: 1:3.
В Сан Диего българинът взе  своеобразен реванш.  След летящ старт се изгуби във втория сет, но стартира бурно в третия за 3:0. И след бърз рибрейк на Карацев... не му даде повече гейм до края на сета.
Някой сигурно се каже, че Григор пак играе на приливи и отливи. И сигурно ще има право, но само отчасти. Определено е подобрил сервиса.
На старта на турнира пак така българският тенисист елиминира и съпротивата на Мартон Фучович. Победи го с 2:1сета.
Срещу унгареца българинът дръпна на старта с 6:3, но допусна бърз спад в представянето си за 1:6. Всичко се реши с един пробив в края на третия сет за 7:5.
Апострофът тук е уместен. Унгарецът е „черната котка” за българина. Той спечели и двата двубоя помежду им преди Сан Диего. Сега Григор взе реванш.
Вярно, че Мартон Фучович прави слаб сезон, изпълнен с колебания и е №41 в ранкинга в момента, когато Димитров е…29и, но се стреми… да се измъкне.
В същото време на Димитров му предстоеше във втория кръг сблъсък с Феликс Оже - Алиасим – изгряваща звезда на канадския тенис, тенисист от топ 20, устремил се към…топ 10.
Младият канадец бе и в отбора на Америка за срещата за купа „Лейвър” срещу Европа, състояла се преди броени дни. А в него попадат звезди, топ тенисисти в топ форма.
Контузия спря Оже-Алиасим в Сан Диего да излезе на корта. Димитров се възползва. Нямаше проблеми срещу състезател, който го замени.
Всъщност, в срещата на Карацев и Димитров играха двама тенисисти, класирани в момента почти един до друг в ранкинга в топ 30. Успехът на Димитров го изпрати на ½ финал срещу Каспар Рууд. 
Норвежецът прави уникален сезон. Спечели четири турнира. Придвижи се до …влизане в топ 10 в ранкинга.
Сблъсъкът на корта приключи при 4:6,6:4,4:6. Двамата играха изключителен тенис. Играта на Димитров имаше на моменти… блясъка от най-силните му години в кариерата му.
След рибрейк на старта на първия сет Рууд в много оспорван край извлече максимума от сложни разигравания, не и без късмет. Григор със силна игра взе втория. В началото на третия сет двамата си размениха брейкове…
"Беше страхотно чувство отново да бъда на корта и да печеля невероятни точки”, написа непосредствено след турнира в Сан Диего, Калифорния Григор Димитров в Instagram.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”