КАЛЕЙДОСКОП

Среща при президента: България и новата Covid вълна

13 септември 2021

 

 
Среща при президента: България в голяма степен е готова да посрещне нова Covid вълна
Актуализацията на бюджета е задължителна за справяне с нов връх на пандемията, заяви финансовият министър Асен ВасилевБългария в голяма степен е готова да посрещне нова вълна на коронавируса, но е необходима спешна актуализация на бюджета, тъй който всички резерви по отношение на заплащането за първа линия на медиците са изчерпани и не биха могли да се реализират програмите за подпомагане на гражданите и бизнеса при нова вълна на коронавируса. Това е общият извод от работна среща, проведена при президента Румен Радев с вицепремиери и министри от служебното правителство.
Срещата беше посветена на състоянието и тенденциите на развитие на пандемията от коронавирус в страната. Тема на разговорите бяха необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.
Държавният глава подчерта, че целта не е да се затварят бизнеси и държавата, а да се види какво трябва да се направи, за да останат в максимална степен да функционират бизнеси.
„Случаите на коронавирус се увеличават всеки ден и специалисти смятат, че сме на прага на нова вълна. В тази връзка трябва да има ясно разписани мерки", каза президентът. Той поздрави здравния министър, че за първи път имаме ясен и подробен план, включително и мерки за здравната система, за да минимизираме последствията от пандемията. 
Президентът очаква пълна мобилизация на Министерство на здравеопазването за евентуална нова вълна. Той призова здравния министър за гаранции за спокойни и нормални условия на лекарите и медицинските специалисти.
От своя страна министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров също подчерта, че мнението на повечето експерти е, че страната ни се намира на прага на нова вълна. Все още се намираме в зелената зона, броят на активните случаи е значително по-малък в сравнение със съседните страни. Но тенденцията очертава, че до 7-10 дни ще навлезем в т.нар. оранжева зона или второ ниво на опасност - над 100 случая на 100 хиляди души, каза Кацаров. Той увери, че здравното министерство има разработен план за различни сценарии за разпространение на вируса, включително и за най-тежката ситуация. Планирани са всички необходими мерки, включително и за работата на здравната система - болнична помощ, спешна помощ, лекарства. Има и разработен вече протокол за поведение, изброи здравният министър.
Всяка една от областите има необходимата степен на готовност за посрещане на пациенти с Covid, има необходимата осигуреност на лекарства за лечение на пациенти с коронавирус, направени са стъпки за осигуряване на допълнителни количества от лекарства. Системата разполага с достатъчно тестове, предпазни облекла, препарати за дезинфекция.Страната ни в голямата степен е готова да посрещне следващата вълна от коронавирус, заяви здравният министър.
 
По думите му това, което не може да се промени, е ниското ниво на ваксинация, което е резултат от катастрофално започналата имунизационна кампания с липса на ваксини и противоречиви послания, което създаде отношение против ваксините, допълни Кацаров. Той цитира данни, според които до този момент близо 70% от лекарите са с поставени ваксини, а броят на ваксинирани хора над 60-годишна възраст е голям.
Стойчо Кацаров посочи, че от гледна точка на здравната криза системата спешно се нуждае от актуализация на бюджета, тъй като всички резерви по заплащането на първа линия на медиците са изчерпани напълно. Променена е методиката за заплащане, но ако парламентът не приеме спешна актуализация, няма да има никакви резерви да се посрещнат нарастващите нужди от финансиране по време на епидемията, в това число за лекарства. Нужна е актуализация и на бюджета на Здравната каса, която играе голяма роля при нова вълна, допълни още служебният здравен министър.
По време на срещата премиерът Стефан Янев посочи, че мерките по отношение на бизнеса трябва да бъдат прецизирани много внимателно. Служебният премиер разчита на експертизата на здравното министерство и на вече изготвения план, който трябва да е гъвкав по отношение на препоръките и мерките, които се взимат. Не бива с лека ръка да затваряме бизнеси, защото някои може и след това да не отворят, каза Янев.
Икономиката се възстановява бързо и бизнесите работят, каза в своето изказване на срещата финансовият министър Асен Василев. Той подчерта, че служебният кабинет е осигурил средства, така че мерките за подпомагане да продължат до края на август. Той веднага допълни, че правителството не може да разходва тези пари без санкцията на парламента. От допълнителните приходи от 1,6 млрд. лева, които са заложени в предложената актуализация, 1,1 милиарда лева вече са събрани и няма съмнения, че при тежка Covid вълна приходната част ще бъде изпълнена, заяви Василев.
Той посочи, че с този допълнителен ресурс могат да се обезпечат всички здравни и социални мерки. Заложени са 335 млн. лева за здравни мерки, 435 млн. лева допълнителна подкрепа за бизнеса, 575 милиона лева за пълно финансиране на всички социални програми и актуализация на пенсиите. Осигурени са пари и за нови избори, има и перо други, което може да се ползва при бедствия и аварии.
Асен Василев подчерта, че този допълнителен ресурс се осигурява без допълнителен дълг и без да се увеличава дефицитът, което е много балансиран бюджет. Тази акт подсигурява финансово всички планове по ресорите, така че да не се търсят разходи от други пера, каза министърът на финансите. И акцентира, че е много важно спешно Народното събрание да  разгледа актуализацията, ако има желание за корекция, тя да се направи, но до края на август да се приеме, за да продължи работата на икономиката, както и здравното обслужване и социалното подпомагане до края на годината.
В заключение президентът също заяви, че актуализацията на държавния бюджет е задължителна за справяне с нова вълна на пандемията. А и следващото правителство трябва да стъпи на актуализиран бюджет, така че да се справим с нова вълна…
Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и заетостта, са готови, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Той отчете, че мярката 60/40 ще продължи да се изпълнява до края на годината в променения си дизайн. Засега са осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли.
Гълъб Донев също призова НС да разгледат актуализацията на бюджета, за да може да продължи тази подкрепа. Ако актуализацията не се случи бързо, трябва да се търсят резерви в бюджета и за 50-те лева добавка месечно за пенсионерите, посочи той.
Министерството на труда е в готовност да стартира антикризисни мерки при евентуална нова Covid вълна. Осигуряването на средства е чрез програми за запазване на работните места, чрез използване на неизразходван ресурс по ОП "Човешки ресурси".
Ситуацията в туризма беше докладвана от ресорния министър Стела Балтова. Тя заяви, че секторът се връща към жизнеспособност и засега имаме сравнително нормално протичащ сезон.
Създаден е здравен протокол, който посочва при различни състояния на епидемичната обстановка в страната какви мерки трябва да бъдат взети от местата за настаняване и заведенията за хранене. Според протокола са обособени две места за настаняване за контактни лица, които трябва да бъдат карантинирани. Те са разположени на северното и на южното Черноморие.
Балтова изтъкна, че освен мерките 60/40 и 50/50, се изпълнява и мярката за субсидиране на чартърните полети с 35 евро на седалка. В процес на изпълнение е и втора фаза за туроператорите, които не са успели да възстановят вземанията от своите клиенти. Подпомагат се и екскурзоводите. Продължава мярката за безплатна почивка на учениците, което подпомага всички части на туристическия бизнес.
Министерството на образованието работи по различни планове, свързани със старта на новата учебна година, заяви министърът на образованието Николай Денков. Разработват се насоки за действия в епидемични условия. Първият вариант на плана е готов и след обсъждане, в края на август, ще бъде сведен до знанието на директорите и учителите.
Работи се и по дейности за подготовка за евентуално преминаване към дистанционно обучение. Анализът показва, че има деца, които се затрудняват много при дистанционно обучение. Част от проблема е свързан с липсата на електронни устройства. Липсват около 43 000 устройства по училищата - необходимите средства са осигурени. Липсва и достъп до интернет до много места, което по скоро е въпрос на организация.
Николай Денков заяви, че е ключово максимално обучението да бъде в присъствена среда, което е много по-качествено.
Просветният министър информира, че около 30% от учителите са ваксинирани до юли. Това не е достатъчно и за да не се поставя системата в риск, е започнала кампания, която се стреми да предаде най-важната медицинска информация за ползата от ваксините. Договорено е със социалните партньори да се дава до два дни отпуска след ваксиниране.
По статията работиха: автор Евгения Маринова редактор Елена Илиева
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sreshta-pri-prezidenta-bylgariia-v-goliama-stepen-e-gotova-da-posreshtne-nova-covid-vylna-333201/