ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Мария Гроздева заминава в Токио…на седма Олимпиада

20 юли 2021

 

„В нашия спорт работим с главата”, казва изключителната Мария Гроздева. Мисълта и изстрелва точната фраза. Тя е звездата на България в стрелбата с пистолет.  
Гроздева е Олимпийски шампион на 25 м.малокалибрен пистолет от Сидни 2000 и Атина 2004 . Има и 3 бронзови олимпийски медала на пневматичен пистолет - от Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2014 г.
В средата на 2019, след триумф на състезание в Пекин, тя се класира за стартовете на ОИ 2020 в Токио.
За нея пътуването в Токио ще е участие… в седма Олимпиада. Сам по себе си този факт е постижение в кариерата на всеки изтъкнат спортист. А тя има и отличия.
Конкуренцията в стрелбата е убийствена. Фаворити трудно стигат до подиум. Нерядко не се класират дори на финали.
В много спортове регламентът през последните години се промени. Динамиката е изключителна. Натоварванията върху психиката – също.
И през 2019 Гроздева е на огневия рубеж. Тя ще каже, че търпението и концентрацията са най-важните качества в нейния спорт.
Намира ни и връзката, като изяснява: „…И по-точно търпението да запазиш тази концентрация, да не излезеш от нея.
Звучи ни и като послание, и някак мистично, когато звездата изповядва: „Да останеш вглъбен и да правиш правилните неща. На мен вече ми се получава някак естествено”.
През 2021 тя пак е на огневия рубеж. И пак е с отличие. Мария Гроздева, Антоанета Бонева и Мирослава Минчева печелят сребро в отборната надпревара на европейското в Осиек (Хърватия). 
Триото взима отличието на 25 м. пистолет. В спор за титлата България отстъпва на тима на Германия.
В първата квалификация на прецизна и бърза стрелба българките постигат пети резултат от 864 точки.Във втората пресявка, само на прецизна стрелба, записват първо постижение - 444 точки…
 
Мария Гроздева е Председател е на Българския стрелкови съюз - организацията, която ръководи спортната стрелба у нас.
Гроздева е омъжена за Валери Григоров от 1998 г.Той е и неин личен треньор. Имат 3 деца - Христо, Валери и Магдалена.
Обявена е за "Майка на годината" през 2014 г.
Смело води битки и извън стрелбището. В контекста на спорта, който практикува. Не са лични. Битките са заради принципи и откриване на перспектива пред любимия спорт…
Не можехме да върнем старата федерация с всичките тези дългове, и аз да я поема. Единственият начин беше лидерът да си понесе отговорността по връщане на дълговете, а ние да направим нова федерация, за да можем да продължим състезанията”, ще каже Гроздева по развитието на нейния спорт и нейното участие в процесите.
Подкрепиха ни, приеха ни в Международната федерация, в европейската, получихме подкрепа от Български олимпийски комитет”, допълва звездата.
Концентрацията и – поразява, благородството и – впечатлява, себераздаването и – покорява, усмивката и – остава задълго в теб.
Спортът за нея е не само професия, не е епизод, не и сериал в живота и. Спортът предлага възможност да изрази гражданска позиция.
Питат я в разговор по класирането за Токио 2020 „Завръщане или ново начало?” Тя отговаря: „И двете”. Обяснява: „При хубав резултат се дига гардът”.
Звездата в спорта не изпуска и за момент концентрацията:… „Ново начало, да, защото започва още по-сериозна  подготовка за ОИ.”
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”