КАЛЕЙДОСКОП

Българите в чужбина гласуваха за рестарт на системата

21 април 2021

 

Радио България проведе анкета сред гласуващи българи, каква България очакват след парламентарните избори, които се състояха на 4 април.
Фили Ладжман  живее от дълги години в Мелбърн, Австралия. Тя е журналист и водеща на българската програма по държавното австралийско радио ЕсБиЕс. На въпроса какво очакват българите в Австралия от тези избори отговаря:
„Българите очакват променена, нова България. Очакват България, която да има прозрачно управление, в която да няма корупция, очакват една България в която да се връщат с удоволствие, а не със свит възел в стомаха какво ще намерят. И най-вече, те искат бъдеще за себе си в тази страна, защото в момента те не виждат своето бъдеще в България. Така че да се надяваме, че тези избори ще донесат именно тези промени и че в България нещата ще потръгнат в една по-положителна посока -икономическа, политическа независимост на страната. Това е другото, което хората споделят, че искат. И също така прозрачност в управлението.“
Мишо е един от гласоподавателите в Мелбърн. Той сподели, че гласува, защото е време за промяна и не трябва да ни управляват същите хора като преди 20 -30 години. Затова смята, че всички трябва да излезем и да гласуваме. „Тази промяна започва с нас и положението в което сме в момента в България се дължи на хората и на безхаберието. Затова трябва да се вдигнем, да изгоним старите и да направим място за новите хора“ – призовава Мишо.
Калин Цвятков е на 21 години и е студент по право в Страсбурския университет. Според него е крайно време политиците в България да се освободят от порочните си зависимости, тъй като ни предстоят трудни времена:
Аз гласувах за това да се промени начинът на водене на политика в България и това е нещо изключително важно. Много зависи в следващите четири години кой ще поеме управлението, защото ще бъде разпределен един голям финансов ресурс. Тези следващи години ще са решителни!  Тогава ще излизаме от една финансова и здравна криза и ще навлизаме в друга - климатична криза, в която вече се намираме, и тя ще се засилва. Трябва да сме подготвени с политици, които да приемат присърце този проблеми и да се справят със ситуацията. Надявам се България да промени политиката си, а това ще стане като започнат да ни управляват по-отговорни политици. Смятам, че ще има все повече образовани хора и от чужбина и от България, които наистина ще работят от сърце и ще изчистят политиката от порочните зависимости, с които е обхваната.“
Рая Димитрова, която следва Международно право във Франция, също очаква сериозни изпитания пред България в близките четири години, свързани със здравната криза и климатичните промени. И се надява политиците ни да проявят отговорност.
„Гласувах за промяна, за някакво по-добро бъдеще за всички хора в България и за българските граждани извън страната. Според мен ще са трудни следващите 4 години, защото тепърва ще излизаме от кризата, причинена от Ковид и ще влезем в такава, причинена от глобалното затопляне, така че ни предстоят сериозни изпитания. Но станахме свидетели на една добра промяна през лятото на 2020-та със събуждането на едно гражданско общество. Политиците трябва да осъзнаят, че те са просто представители на българския народ. Трябва да има по-голяма прозрачност в управлението на България в следващите години и гражданите да държат сметка на политиците.“
На първо място санитарната криза с Ковид трябва да бъде спешно овладяна, но по най-справедливия начин, с минимални щети за обикновените хора и за здравето им, а не в интерес на бизнеса и печалбите – смята Валентина Савова – художник и преподавател по рисуване и живопис, която от години живее в Париж, но не е изгубила връзката си с родината.
 
„Много важно е в момента да се привлекат млади хора, които да вземат участие в управлението. А те са много - както в новите и по-старите партии, така и на опашката, която чакаше да гласува пред секцията. Това е обнадеждаващ факт! Ние всички очакваме хора, които са натрупали познания в България или в чужбина и са експерти в различни области и притежават необходимите качества за справяне с кризата. Те трябва да са с национално самосъзнание, да са загрижени и чувствителни към обществените проблеми и морално неподкупни. Аз очаквам едно събуждане не само в индустрията, селското стопанство и икономиката, но най-вече в съзнанието. Време е да се събудим от тази амнезия, която трае толкова много години! Защото много ми се иска България да има самостоятелни, независими позиции, т.е. да бъде със суверенна външна политика. И да не се използват или следват сляпо модели, които се диктуват отвън, а да съобрази политиките си с нейната специфика и интереси.“
Като много трудно определя бъдещото управление на България Събина Христова, която повече от 7 години живее в Германия.
„Всеки един от нас, чиито деца са родени в България, има много силна връзка с тази държава и отговорност към утрешния ден. Единственото нещо, което трябва да ни води е, че ние сме един народ – българите в чужбина и в България“, казва сънародничката ни, която е и председател на българско сдружение „Огнище“.
Димитър Иванов от 20 години живее в Швейцария. Има активна гражданска позиция и участва в организирането на избори зад граница от 2005 година насам. „България не може да се развива от страх, а само от смели политици с визия за развитие“, казва Димитър, който е и глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света.
„В глобален план очаквам България да се обърне към своята 1.5 милионна диаспора по света и да каже „Имаме нужда от вас! Без вас не можем да наваксаме изоставането, което бележим във всевъзможни статистики“. Този капитал, който сме ние в чужбина е неизползван. Ние искаме да дадем много и имаме нужда от партньор, от един Национален съвет на българските общности по света, в който да участват представители на всички институциите. За да можем заедно да изработваме предложения за политики. Демократичните държави по света мобилизират тази ценна част от своята нация.“
 
Автори: Венета Николова Елена Каркаланова
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101448476/balgarite-v-chujbina-glasuvaha-za-restart-na-sistemata