КАЛЕЙДОСКОП

Българи в Кипър възроптаха

07 април 2021

 

 
Българи в Кипър възроптаха срещу "спуснати парашутисти" в СИК
 
Българската общност в Кипър възнегодува срещу определените от Централната избирателна комисия (ЦИК) състави на Секционните избирателни комисии. Това доведе до спешна среща между представителите на СИК и българската дипломатическа мисия в Никозия, съобщава БНР.
 
С решението си ЦИК отхвърля почти всички членове, предложени от българските организации и инициативни комитети и вместо тях назначава "спуснати парашутисти", които не се ползват с доверие в общността. Такава намеса в избора на състава на СИК се случва за първи път от 10 години насам, а причините за нея остават неясни, посочва Снежана Георгиева, председател на комисията в Никозия. На страната на българите застана посланикът ни в Кипър Любомир Тодоров, който също настоя за преразглеждане на съставите на комисиите.
 
В отговор на това от Министерството на външните работи разкритикуваха изразената от посланик Тодоров позиция, посочвайки че посланиците и останалите служители на МВнР в представителствата ни в чужбина не могат да правят коментари по решенията на ЦИК. В писмото се казва още, че съгласно закона ЦИК назначава секционните избирателни комисии извън страната и утвърждава списъци на резервните членове.
 
В Кипър по неофициално данни живеят около 35 000 българи, които на парламентарните избори на 4 април ще могат да гласуват в 6 избирателни секции.
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/26/4190476_izbori_2021_hronika_26_mart/