КАЛЕЙДОСКОП

"ДБ": ЦИК бави жалбата за видеоизлъчването

06 април 2021

 

След 13 дни на протакане и четири опита, преди окончателно да реши с какви мотиви да обжалва решението за видеоизлъчването от броенето на бюлетините, Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е внесла жалбата си в съда, отбелязва пресцентърът на "Демократична България" в съобщение до медиите.


В събота следобед комисията събра мнозинство да атакува решението, с което бе позволено заснемането при обработването на гласовете в секционните комисии. Повече от денонощие след това обаче жалбата на ЦИК не е внесена в Административния съд - София-град. Срокът за депозиране на жалбата на ЦИК изтича на 30 март.


"Демократична България изразява своето остро несъгласие с подхода на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗлД), който по същество представлява тупане на топката и опит върховната инстанция да не може да се произнесе преди деня на изборите", се казва в позиция на обединението. "Отбелязваме, че ЦИК не е оповестила мотивите си публично, крие се от гражданите и мишкува, очевидно в интерес на тези, които си поръчаха обжалването, а именно - ГЕРБ и ДПС. Най-сигурният начин ЦИК да срине окончателно авторитета си е именно този подход на ЦИК - да нямаш лице да излезеш пред хората, за да обясниш мотивите си и да правиш всичко, за да пречиш решението да влезе окончателно в сила", се казва още в
позицията.


По-рано днес "Демократична България" внесе в Софийския административен съд молба бързо да придвижи жалбите срещу решението, за да мое в срок до изборите на 4 април да има окончателно решение.
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/29/4191332_izbori_2021_hronika_29_mart/?ref=home_NaiNovoto