КАЛЕЙДОСКОП

Говорител на ЦИК обеща честни избори

06 април 2021

 

Говорител на ЦИК обеща честни избори и резултати в срок
 
Изборите ще бъдат честни, открити, наблюдаеми. За това мога да поема ангажимент. Дали ще са нормално проведени, ще видим след изборния ден. Това обяви по БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров.
 
Обясни, че през седмицата ще има варианти на тестови протоколи - интерактивни, за да може членовете на СИК, които искат да си проведат самообучение, да имат възможност за това. Повече обучение ще спомогне за улесняване на работата с протоколите, обяви той пред БНР.


Той уточни, че има улеснения на Изборния кодекс, които е възможно да бъдат направени на следващ етап. И че протоколът за тези избори е максимално опростен в сравнение с предишни години.
"Вероятно е 48-часовият срок за предаване на протоколите да не бъде спазен особено за големите избирателни райони. Но четиридневният срок за обявяване на окончателните резултати няма да бъде нарушен".

"Информационно обслужване" ще разкрие допълнителни пунктове, компютри, за въвеждане на данните и това ще става по-бързо, смята Димитров.


Обясни, че базите данни ще се обновяват периодично на страниците на ЦИК. Всеки член на СИК ще може допълнително да провери повторно протоколите си. Следва и повторно създаване на база данни в ЦИК и сравняване на числата, при разминаване ще се прави анализ.


Внушенията за манипулации са неоснователни.
 


До ден преди изборния ден списъците с карантинирани хора, които искат да гласуват с мобилна секция, ще бъдат обновявани. Той обаче подчерта, че интересът към този вид гласуване е слаб.

 

 
https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/03/28/4191030_izbori_2021_hronika_28_mart/