АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Здравните власти отчитат положителен ефект от мерките в страната

14 януари 2021

 

Вторият етап от имунизацията започва следващата седмица, каза министърът на здравеопазването
 
Здравните власти отчитат положителен ефект от въведените ограничителни мерки в страната заради пандемията. В момента броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на заразените, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас.
Броят на излекуваните като трайна тенденция е двойно по-голям от броя на новозаболелите, посочи министърът.
Общо 1002 са новите случаи с коронавирус в страната за последното денонощие по данни на Единния информационен портал при направени 10 088 теста, тоест процентът на положителните проби е близо 10%.
България продължава да бъде на 24-то място по заболеваемост в ЕС и на 5-о място на Балканския полуостров. По отношение на смъртността сме на трето място в ЕС, съобщи Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Областите с най-малко заразени в страната - под 120 на 100 000 души, са Кърджали, Разград и Габрово. Най-висока остава заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна.
Ваксината на Moderna
Следващата седмица се очаква първа доставка на ваксината на Moderna, във всички европейски държави, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 
 
Здравният министър увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna.
Поръчани са 500 хиляди дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 хиляди българи. На 11 януари ще бъдат доставени символично 2 хиляди дози. 
Очаква се доставката да бъде направена през следващата седмица. А в държавната „Булбио” вече е създадена организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се очаква и нова доставка и на ваксините на Pfizer - още 70 000 дози. 
Втори етап от имунизацията
От другата седмица здравните власти имат готовност да стартират ваксинацията на ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора, както и на учителите, потвърди Ангелов.
Досега общо 7913 са ваксинираните българи. 55,39% от ваксинираните са лекари, 20,4% са професионалисти по здравни грижи, 15,31% - помощен персонал, 8,09% - други.
До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.
По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zdravnite-vlasti-otchitat-polojitelen-efekt-ot-merkite-v-stranata-319364/