ПОСТИЖЕНИЯ

2020. Виртуозният цигулар Васко Василев с нов проект

12 януари 2021

 

Измина тежка и сложна година. Не само за България. За всички страни по света. Изгубихме се в (малки) битки с вируса, който ( силно) застраши социалния ни живот. И ни запрати в преосмисляне на житейски позиции и стремежи.
Нямаше начин да се сетим ( предварително) какво ще ни се случи…Не бяхме в глобална война. Но сме в пандемия.
Коварен Вирус не просто ни извади от нормалния живот. Предефинира планове. Извади ни извън перспективата. Мечтата е час по скоро да се възстанови нормалния живот.
За музикантите нормален живот са концерти, отворени за многобройна публика, която се отдава изцяло и потапя дълбоко в голямото изкуство. Концертите на именитите български музиканти преминават при пълни зали…
А той пак дойде при нас. Отново пристигна в България, за да изнесе концерти. Годината бе особена за него: именитият цигулар Васко Василев стана на 50.
Живее в Лондон. Живее и във Валенсия. Живее понякога из самолетите, както споделя. Толкова интензивен живот и на концертиращ музикант води.
Цигуларят е концертмайстор в Кралската опера в Лондон. При все това често пътува по света с концертни програми и заради проекти.
Концертите са завладяващи. Звучи музикална класика. Звучи и фламенко.
И най-важното за нас – той често, а не понякога е сред нас, в родна България.
Завръщането му в България е с програми. При това осъществени  в различни български градове.
И както си му е редно за юбилея, той искаше пак да подари букет от красиви изживявания тук. Публиката го боготвори. Доказват го препълнените зали, навсякъде, където се появява.
За юбилея той планираше да представи мащабно турне на родна земя. Заради разпространението на коронавируса не се получи.
Турне във време на пандемия просто нямаше как да се случи. Ритуалният концерт в НДК бе пренасочван във времето. Но…
И, все пак, концерт ( в клуб) се състоя през октомври на връх рождения му ден. Ексклузивният концерт е и саундтрак към биографичния албум на виртуозния цигулар „Живот зад сцената”.
Васко Василев реализира нов проект. По идея на Христо Русев, един от любимите му фотографи, той осъществи проект за фото-албум с музикален спомен от любимите му дестинации: България, Англия, Япония, Испания…
Музикантът съхранява своя оптимизъм. Пандемията го заварва във Валенсия. „Мерките са строги и се спазват”, посочва музикантът.
В социалните мрежи музикантът представя на своите почитатели как прекарва времето си у дома: готви, простира, тренира…Показва как репетира с няколко музиканти.
Изолацията не отменя задължения към колегите му от Ковънт Гардън.
„Световната ситуация с вируса ни принуди да съществуваме с цялата си сила в настоящето, в което има особен чар”, пояснява Васко Василев.
Няма начин да си много радостен, когато коронакризата се разпростира във времето, когато хиляди губят битка за живот, а десетки хиляди имат сериозни проблеми с работата си. Една от най-популярните думи в мрежите е „локаут”.
В тази сложна и двуостра ситуация хората на изкуството намират начин не само да оцеляват, а и да творят. Заради живота. Заради неговото очарование и многообразие. Заради завръщането в нормалността.
„Открихме алтернативен и забавен начин да общуваме, да творим и да бъдем по-добри верни на себе си и въпреки изолацията”, изповядва виртуозът.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”