КАЛЕЙДОСКОП

В Тараклия откриха паметник...

12 януари 2021

 

В Тараклия откриха паметник на основателя на волост Тараклия, създадена през януари 1910 година
 
В Тараклия откриха паметник на основателя на първата административна единица на район Тараклия – Тараклийска волост (енория, област) Иван Беров. Паметникът бе издигнат по повод тройния юбилей на молдовския район – 110, 80 и 40 години от неговото създаване и преобразуване, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2315360
В церемонията взеха участие президентът на Молдова Игор Додон, министър-председателят Йон Кику, молдовски депутати, българският посланик Евгени Стойчев, внукът на Иван Беров Афанасий Беров, гости от Украйна, България, Русия, представители на местните власти, граждани.
Председателят на район Тараклия Иван Паслар каза при откриването на паметника, че Иван Беров, основателят на Тараклийската волост, е изиграл голяма роля в развитието на района и българската общност в Южна Бесарабия.
„За нас той е пример за запазване на българската идентичност, култура, традиции и всичко, което е свързано с прародината ни – България. Това е нашата история и памет за миналото. И ние като негови потомци трябва да съхраняваме и развиваме тараклийския район като културен център на българите в Молдова“, каза той.
Паметникът е от бронз и е висок 3,5 метъра, финансиран на 30 процента от районния съвет и 70 процента със спонсорски средства, съобщиха от пресслужбата на администрацията. Общата му стойност, заедно с благоустройството е около 100 хиляди леи (10 хиляди лева). Автор на бюста на Беров е скулпторът Григорий Султан.
Преди сто и десет години Тараклия става административно-териториална единица, оглавявана от Иван Беров (1873-1947). Той е преизбиран няколко пъти за началник на волостта и е единственият, заемал този пост, докато съществува административната единица волост. Като неин ръководител Беров се откроява с високи професионални качества и спечелва известност и авторитет не само в рамките на волостта, но и далеч извън нейните граници. Той активно участва в обществения живот на Тараклия, проявява се като стопанин и ръководител, който преди всичко мисли за благосъстоянието на района и неговите жители, пишат историците д-р Николай Червенков и д-р Иван Думиника.
https://www.glaspress.rs/%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%8