АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Здравният министър: Има трайна тенденция за двойно повече излекувани от новозаболели

12 януари 2021

На седмична база прави впечатление, че броят на излекуваните като трайна тенденция е 2 пъти по-голям от броя на новите случаи. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

„Отчитаме изключително положителни данни като резултат от въведените противоепидемични мерки.”, посочи той.

Здравният министър уточни, че са заети 32% от леглата за лечение на леките случаи на коронавирус в лечебните заведенията, 47% от легловата база е заета от тежките случаи. 

Като положителна тенденция той посочи, че има три области, в които заболяемостта е паднала под 120 на 100 000. Това е Кърджали – 88 н 100 000, Разград 96 на 100 000 и Габрово 113 на 100 000. На 100 000 население най-висока е заболяемостта във Враца – 249, Русе 245 на 100 000 и Варна 238 на 100 000.

По думите на здравния министър обаче все още не може да се говори за разхлабване на мерките.

„Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година”, каза проф. Ангелов. Той допълни, че в понеделник предстои среща с образователния министър, на която детайлно да бъдат разгледани възможностите за другите ученици.

7913 са ваксинираните вече, посочи проф. Ангелов. 55,39% от тях са лекари, 20,4% са професионалисти по здравни грижи, 15,31 помощен персонал,  8,9%- други групи. 59,9% от ваксинираните са мъже. Броят на желащите медици да се ваксинират пък нараствал. 

Както "Монитор" писа, вчера бе одобрена и ваксината на Moderna. Във връзка с това, министърът увери, че е създадена логистика и организация за доставката и поставянето ѝ. На сайта на здравното министерство пък ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. По договор се очакват 500 000 дози, необходими за ваксинирането на 250 000 граждани. Първата доставка по график се очаква на 11-и януари. "Тогава ще дойдат 2 000 дози", посочи здравният министър.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов изтъкна пък, че в в Булбио вече има условия за приемане, съхранение и разпределение на ваксината.

„До дни се очаква потвърждение какво количество ще бъде получено и кога. Следващата седмица трябва да бъде направена първата доставка от ваксината на Мoderna”, посочи той. Кирилов изтъкна, че тя също е РНК ваксина, но се съхранява при -20 градуса в хладилници, и до 30 дни при температура от 2 до 8 градуса.

По отношение на старта на масовата ваксинация министър Ангелов пък обясни, че се обсъждат няколко варианта -  като се започне от най-възрастните или от пациентите с хронични заболявания.

„Няма да има български гражданин, който да желае да бъде ваксиниран, и да не може да го направи”, подчерта здравният министър.

„От другата седмица има готовност да се започне ваксинирането на  ползвателите на социалните услуги и българските училите и помощния персонал на училищата”, каза още проф. Ангелов. Той посочи, че ще се започне от домовете без нито един заболял от коронавирус, защото с преболедувалите се изчаква.

До края на тази седмица пък ще бъде пуснато и мобилното приложение, за да могат българските лекари да бъдат максимално информирани, то ще бъде със секция въпроси и отговори.

Здравният министър посочи още, че се обсъжда вариант част от отделенията, които бяха превърнати в ковид, да заработят отново,  тъй като използваемостта на леглата за коронавирус в момента е 33%.

„Тя спада, това ни обнадеждава, но ще продължим да поддържаме известна готовност от легла, за да не бъдем изненадани. Ще преценим каква част от тях да задържим като резервен буфер”, посочи проф. Ангелов. Той обясни, че за тях е направена специална организация  – изграждането на кислородни инсталации, системи за дистанционно проследяване.

"Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен", посочи и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. С кмета на града обаче е проведена среща, за да обсъдят как обичая да се проведе в отделни села, за да се спази традицията без да се застрашава здравето на обществото. Хората ще бъдат с маски и ще спазват дистанция.

Проф. Ангелов посочи, че е наложена санкция на кмета на Калофер.  

„Нелепо е опирането на българските традиции. Всичко, което се случва, застрашава здравето на българите. Всеки решава с какво иска да остане в историята - дали със спасените човешки животи и мисъл с лекарите и санитарите в лечебните заведения, или с преследването на политическите си страсти и амбиции. Не е време за правене на политика. Най-важното е да преведем българският народ към тази криза”, посочи министърът.  

https://www.monitor.bg/bg/a/view/brifing-za-razprostranenieto-na-covid-19-u-nas-na-jivo-243259

снимка: архив