ПОСТИЖЕНИЯ

Тенорът Камен Чанев на родна сцена

02 декември 2020

 

„Лебедовата песен” на световно известния тенор…
За Камен Чанев в арт средите говорят със суперлативи. Звезда от световна величина. Най-предпочитаният български тенор в чужбина.
Покорил е сцените на Арена ди Верона, Виенската Щаатсопера, Театро ди Фениче във Венеция, Театро Лицео в Барселона…
Все още не съм изпял Отело, например. Мисля, че вече стигам до нея, споделя Камен Чанев пред Dir.bg. Това е през 2019. Мечтата се сбъдва през 2020.
През ноември 2020 Старозагорската опера открива новия си сезон с „Отело” от Джузепе Верди. В ролята на Десдемона на сцената му партнира Таня Иванова. Партньорка на сцената, партньорка в живота.
Питат го: „Кое е най-трудното, когато се учи образът на Отело?” Тенорът отговаря: „Текстът. И да направиш точно Шекспировия образ”.
Намира ролята за не толкова трудна за изпяване. И много сложна за интерпретация на текста и на образа.
Не крие, че за да стигне до тази роля се изисква певецът да извърви дълъг път. Чанев казва: „Да я изпееш, трябва да си изпял поне 30 роли”.
Тенорът вижда в образа предизвикателство. Настроил се е към образа с много страст и отдаденост. „Трябва да го измислиш с много нюанси, как да построиш фразата, за да има ефекта на музиката”, обявява тенорът…
Стигнал до Отело постепенно. Не изведнъж. Разбираме от разказа му.
Колкото до представянето му в България, то няколко пъти той стига…до сцената в Стара Загора. Като двойка със съпругата участвали в постановките на Държавна опера - Стара Загора – „Тоска“ и „Турандот“ от Дж.Пучини и „Аида“ от Дж.Верди.
 
Не дели сцените на малки и големи. Пял е на много места в България. Пял е и в Пловдив, и в Бургас, освен в София.
 
Той е от артистите, които се раздават изцяло на сцената. Задачата му е една и съща - изпълнение на MAX. Всеки път той се представя на върха на възможностите си.
А той може изключително много. Убеждава ни списък със световните сцени, на които е пял. От медиите разбираме още, че той се представял в театрите във Франкфурт, Цюрих, Токио, Антверпен, Валенсия, Севиля, Вашингтон, Тел Авив
Кой казва, че именитият артист, покорил световни сцени, рядко и трудно се завръща в родния град и родния край. Особено, ако е роден в малък провинциален град. Камен Чанев опровергава и това.
Тенорът излиза в „Аида” в родния Сливен. И намира начин и произведението на изкуството, и мястото да са впечатляващи. Сцената ще е построена така, че зад гърба на артистите да бъдат Сините камъни.
Питат го: „Едва ли сте предполагали, че тази крепост ще се превърне в оперна сцена?”. Отговаря: „Това е моя идея. Много се впечатлих от това място. Предложих на моя приятел Огнян Драганов да направим нещо…”
Идеите му не стигат само до тук. Вдъхновението няма предел. Идеята му е да се провежда пак там и летен оперен фестивал…
Изборът на спектакъла „Аида” също не е случаен. И е в контекст. Това е зрелищна постановка. Подходяща да открие един фестивал. Реализира се мегапродукция – с два хора, много статисти и участие на школа за бойни изкуства.
Той е почетен гражданин на Сливен. И чувства в себе си задължение да остави на града силен спектакъл.
Особено държи на самоусъвършенстването. „Никога да не си вярваш, че си кой знае какъв певец”, полушеговито ще каже в един момент тенорът.
А истината е, че той си прави записи от спектаклите. После ги анализира. За да разбере къде дадена фраза не му харесва. И не е убедителен. „Актьорски също е много важно да се припокрива това, което пееш, с играта на сцената”, изповядва тенорът.
 
В своя глас харесва техниката си на пеене във високия регистър. Била по думите му специфично негова. Основавала се на старите тенори, като Джили, Пертиле, които той обожава и от които се учи.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
P.S. Второто заглавие е сложено в момента. Текстът е писан преди на ни споходи тези дни жестоката вест…Камен Чанев почина от COVID 19.