ПОСТИЖЕНИЯ

Проф.Минко Балкански: изследовател, мечтател, родолюбец…

20 ноември 2020

 

Славата му е световна. Прави научна кариера в изследователски институт в Париж.
 
Той е един от изследователите, за които дълго се помни. Автор е на над 30 книги и 2000 страници научни публикации.
 
На 28 години става професор по естествени науки в Париж.
 
Ръководител е на лабораторията по физика на твърдите тела. Професор по физика в университета „Пиер и Мари Кюри”.
 
През годините прави проучвания върху аморфните силикони, стъклокристалното трансформиране, оптичната електроника.
 
Член е на Нюйоркската и Индийската академия на науките. Получил е признание и в България. Доктор хонорис кауза е на СУ „Св.Кл.Охридски”.
 
През 90-те години проф. Балкански е създал асоциация във Франция и фондация в България.
 
Шегува се, че в България бил успял с математиката и физиката, с оглед на конкретната подкрепа за талантливите деца, но не и с гражданското образование – то все още не се изучава в училище.
 
В годините на демокрацията той често е в Родината. Първата дейност през 90-те години на миналия век на неговата фондация е създаване на компютърни кабинети в 130 училища и доставянето на 1300 компютри. 
 
Той е от хората, които не само се вълнуват, а изказват мнение. Не скриват своя глас за необходимост от реформи и промени. Вътрешният бунт при него не води към самоизолация.
 
Изследователят е от тези светли личности, които непрекъснато се раздават: създал е и асоциация, и фондация. И във Франция, и в родна България.
 
Изследователят е категоричен, че ако искаме да се развиваме като останалите западни общества ни трябва правосъдие, ясни закони и най-вече те са се спазват.
 
93-годишният физик е и голям дарител в образованието. Създател е и на Национален Институт по Образованието в село Оряховица.
 
Верен на традицията и през 2020 той пристигна от Париж в родното си село Оряховица, за да определи трима лауреати, които да продължат образованието си в престижни чужди университети.
 
Мисията си вижда в лансирането на млади математици, информацици, физици у нас за старт в голямата наука.
 
Будните деца имат жажда за извънкласни задачи. И нашият проект „Младежта и Науката” предлага това – да видят учителите как могат да го направят.Ние им даваме на готово програмата. В едно професионално училище трябва да има и култура при професионалното издигане“, изповядва големият учен.
 
Дори мечтател, остава реалист относно духа и смисъла на образованието и обучението.
 
Пандемията променя нагласи. Повдига двуостри теми. Изостря светогледа.
 
Проф. Балкански коментира, че „онлайн обучението помага да не се загуби време и да се продължи с образованието, но не може да замести нормалният учебен процес”.
 
Категоричен е за гражданската си позиция: „Мисля че е трудно при това положение, при което сме останали назад не трябва да се чува думата корупция и най-важното не трябва да съществува”.
 
Негова мечта е да се изучава в училище в България предмет: „Морал, Етика, Гражданско образование”.  Засега мечта. Един ден мечтите се сбъдват. Защо не!?
 
Проф. Минко Балкански е Кавалер на Ордена на Почетния легион на Френската република, носител на Орден „Стара планина”, Почетен гражданин на Стара Загора.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”