КАЛЕЙДОСКОП

In Memoriam.Максим Минчев(1)

20 ноември 2020

Приятели, колеги, общественици и политици изразиха уважението си към Максим Минчев. Съболезнователна книга в памет на генералния директор на БТА е поставена пред сградата на агенцията днес. Всеки, който желае да изкаже почитта си може да го направи до 17.00 часа.

Талантлив журналист, публицист и писател, както и много добър ръководител на БТА Максим Минчев си отиде на 67 години на 15 ноември.

Максим Минчев ръководи БТА от 2003 г. Преди това работи във вестниците „Народна младеж“ и „Диалог“, в сп. „Български воин“, бил е зам. главен редактор в БНР, редактор и водещ в Радио „Свободна Европа“. През 2016 г. бе избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции. През 2018 г. получи 3-годишен мандат и като президент на Световния конгрес на информационните агенции.

„Обществото и българската журналистика губят голям човек и професионалист, който остави отпечатък върху развитието на агенционната журналистика в България, каза президентът Румен Радев. Ще го запомним като човек с широки познания, с ясна визия за развитието и независимостта на този бранш от журналистиката, като човек с голям кръгозор и със своята доброта и отзивчивост“.

  

„Загубихме една от емблемите на българската журналистика, невероятен професионалист и колега, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. В личен план загубих един много голям приятел“.

„Работим доста отдавна с него, но особено интензивно в последните четири години, когато заедно събирахме българските медии по целия свят“, допълни Йотова. По думите й в негова памет инициативата трябва да продължи. „Един ден аз лично бих я нарекла на негово име, защото той беше мотора и двигателя, и защото направихме нашите сънародници и България популярни там, където живеят“, каза още вицепрезидентът.

 

„С много топли чувства сме се отнасяли винаги един към друг, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя нарече Максим Минчев „изключителен професионалист и човек, който ръководеше БТА с отдаденост и посветеност“. Благодарение на неговата активност, София се превърна на няколко пъти в място за провеждане на авторитетни международни събития и по този начин популяризира нашият град в целия свят, добави Фандъкова.

„Правеше го с истинска посветеност, за което винаги ще сме му благодарни, но най-важното е, че беше добър човек и приятел и ще ни липсва много“, каза още Фандъкова.

„Максим беше един забележителен ръководител на отговорна държавна институция, той показа, че с размаха си може да прави реформи дори в държавната администрация, каза Соломон Паси. Преди да стане най-дългогодишният генерален директор на БТА, той беше феноменален, без преувеличение, пресдиректор на Атлантическия клуб в България“.

„И ако общественото мнение беше преобърнато, и НАТО се превърна от тема в табу в национален консенсус, то, в голяма степен, това се дължи на усилията на Максим Минчев, смята Паси. Максим имаше и много други таланти – на писател, на журналист, на пътешественик. Човек никога не знае дали Максим пътува, за да пише, или пише, за да пътува. Той стана пример за цели поколения – за това как трябва да се пътува и как от пътешествието да излъчваш максимума за себе си и за обществото“.

https://www.glaspress.rs/65787-2/