КАЛЕЙДОСКОП

Деца от Тараклия с награди от конкурси на ДАБЧ

19 ноември 2020

 

Деца от Тараклия, Молдова, взеха награди в конкурси, проведени от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2287119 Преди три дни в сградата на ДАБЧ, София, комисия изслуша 72 музикални изпълнения на 39 индивидуални участници и девет вокални групи и ансамбли от девет държави в 11-ото издание на детско-юношески конкурс на ДАБЧ по пеене „Любка Рондова“ и присъди награди в категориите за индивидуални и колективни изпълнители.

В състезанието взеха участие млади хора на възраст от 6 до 18 години от Великобритания, Германия, Испания, Кипър, Молдова, САЩ, Украйна, Унгария, Франция.

В категория „индивидуални изпълнители“ в първа възрастова група от 6 до 10 години, освен други, Голямата награда за естрадна песен взе ученичката от гимназията на град Тараклия Ксения Тодорова с песента „Българска роза“. Трета награда бе присъдена на ученичката от същото училище Виктория Татарли с песента „Облаче ле бяло“.

Специална награда на българско училище в раздел „Камерни групи “ бе присъдено на Районното училище за изкуства, град Тараклия.

Станаха известни и победителите в 24-ото издание на детско-юношеския литературен конкурс на ДАБЧ „Стефан Гечев“. Журито присъди Трета награда на Полина Паслар и поощрителни награди на Павел Арабаджи, Виктория Кирова и Мария Гречанли. Всички тези деца се учат в Теоретичния лицей „Олимпий Панов“, Тараклия.

На 19 училища бе връчена Грамота „За отлична подготовка на учениците по време на пандемия“. Сред тях бе и Теоретичният лицей „Олимпий Панов“ в Тараклия.

https://www.glaspress.rs/%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8%