КАЛЕЙДОСКОП

Културното наследство почитат в Тараклия

18 ноември 2020

 

Събитие, насочено към опазване на културното наследство на българския народ, се проведе в Музея на Тараклия
 
Събитие, насочено към опазване на културното
наследство на българския народ, се проведе в Музея на Тараклия
Фолклорна, културно-образователна програма бе изнесена с участието на актьорите от Театъра на бесарабските българи „Смешен петък“, танцовия състав „Тараклийски мегдан“ и учениците от лицеите „Олимпий Панов“ и „Иван Вазов“, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2284091
В градинката на Музея за културното наследство на Тараклия децата изпълниха български народни песни и танци и рецитираха стихотворения. Освен концерта, организаторите подготвиха изложба на открито с експонати на местни занаятчии.
Мероприятието се проведе под лозунга „Културно наследство и образование“ в рамките на Дните на европейското наследство – 2020, които се отбелязват ежегодно през септември в Молдова и 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция (1954 г.).
Кметът на Тараклия Вячеслав Лупов поздрави с празника участниците в концерта и жителите на града.
„Културното наследство определя кои сме и укрепва чувството ни за принадлежност към едно общо европейско семейство. Моята амбиция по отношение на културното наследство е да се насърчат хората, особено децата и младите хора, да опознаят богатото културно многообразие на народа, който живее в град Тараклия, да обърнат внимание на мястото, което това културно наследство заема в нашето ежедневие. Трябва да им дадем възможност да станат защитници на нашето културно наследство в бъдеще“, написа на страницата си в Фейсбук кметът на Тараклия.
С поздравителни думи към тараклийци се обърнаха още директорите на местния театър и музей, началникът на районното Управление на образованието и командирован от МОН България специалист по български език. Събитието завърши с общо българско хоро.
В район Тараклия, Република Молдова, българите са 67 процента от населението, а в градовете Твърдица и селата Кортен и Кайраклия – над 95 на сто.
В страната има общо около 65 хиляди българи, включително 20 хиляди в Приднестровието, главно в село Паркани. Те са петата по големина етническа група в Молдова.

https://www.glaspress.rs/%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d