ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров на Roland Garros

20 октомври 2020

 

 
За първи път в кариерата си Григор Димитров игра 1/8 финал на Roland Garros
 
Най-добрият ни тенисист замина за участие в поредния турнир от ранга на Grand Slam в Париж с надежди и в размисъл.
 
Медиите не предлагаха негови изказвания, от които да лъха изключителен оптимизъм, нито пъкмрачен скепсис. Българинът си пожела да играе силно, все по-силно и да се наслаждава на играта.
 
Отстрани погледите на всички бяха по-скоро фиксирани към схемата на турнира. Така е на старта на всеки следващ турнир. Когато пресмятаме колко далече… стигат мечтите.
 
Съгласно схемата, при успех на българина в първия и във втория кръг, в третия го очакваше евентуално…Шаповалов, в четвъртия – Циципас, на ¼ финал - Медведев.
 
„Голан Гарос” предложи този път много и много изненади. Освен че предложи не хладно, а студено време и много дъжд.Предпоставка за изненади.
 
В първия кръг сензацията сътвори …Мартон Фучович - „черната котка” за Димитров от турнирите в Америка през късното лято. Фучович изхвърли с 3:1 един от топ фаворитите за ½ финал Медведев.
 
В това време…в първия кръг, Димитров не показа колебания. Взе леко и без усилия срещата с французина Барер.
 
Който е гледал само представянето на двамата на „Ролан Гарос” би останал изумен как Димитров е загубил от Барер в кариерата си.
 
В Монпелие, и то тази година, срещата между двамата завърши с победа на французина 6:7, 6:4, 7:5.
 
Този път Димитров безпощадно фиксира 3:0. И смело погледна напред в схемата.
 
Във втория кръг българинът сигурно получи…нов импулс отстрани. След голям трилър и Шаповалов напусна турнира.
 
Канадският руснак отстъпи с 2:3 след драма. И пет часа на корта игра. Изпусна сетболи. Отстъпи пред испанеца Роберто Кабайес Баеня.
 
Да припомним, че именно Шаповалов, тенисист от топ 20, спря преди дни Григор на ¼ финал на „Мастърс”- а в Рим. Българинът отстъпи в Рим 2:6, 6:3, 2:6 пред напористия млад канадец след 1 час 55 минути игра.
 
Във втория кръг на „Ролан Гарос” Димитров надигра словака Мартин с убедителното 6:4,7:6(1), 6:1. Победата закрепи увереността, че играе силно и не допуска изненадващи колебания.
 
В третия кръг българинът надигра и Роберто Кабайес Баеня с 6:1, 6:4… След втория сет испанецът се оттегли поради физически дискомфорт.
 
Двубоят продължи малко повече от час. Димитров заяви впоследствие, че този мач няма да наруши ритъма му. Не показа излишно самочувствие, въпреки голямото си превъзходство на корта.
 
„Трябва да се фокусирам върху това как тренирам, как играя, да погледна някои от предишните си мачове, за да разбера в какво състояние съм”, сподели тенисистът. „Важно е да поддържам това ниво”, заключи Димитров.
 
И така Григор се изправи в 1/8 финал срещу Циципас, тенисист от топ 8. Досега не се бяха срещали в турнири от ранга на ATP.
 
Българинът отстъпи пред Циципас с 3:6, 6:7(9),2:6. Срещата продължи 2,30 часа.
 
Димитров пропусна своите шансове  във втория сет. Циципас започна тай-брека с минипробив за 3:0, българинът върна минипробива, стигна се до 4:4 и 6:6.
 
Димитров водеше с 9:8 в тайбрейка, но не успя да се възползва от ситуацията и да…погледне към обрат в мача.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”