КАЛЕЙДОСКОП

EС и Брекзит

16 октомври 2020

ЕС ще настоява за повече правомощия при изпълнението на споразумението за Брекзит

 

Френският президент Еманюел Макрон и други лидери на ЕС ще настояват за имплементирането на по-строги правила при сключването на каквато и да било търговска сделка с Великобритания, предупреждавайки, че готовността на премиера Борис Джонсън да отмени договора за Брекзит показва, че на думата на Великобритания не може да се вярва, предава "Файненшъл Таймс".

Цитирайки дипломатически източници, вестникът съобщава, че лидерите на ЕС възнамеряват да призоват главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние да договири гаранциите за "равни условия" за европейския бизнес, конкуриращ се с британските компании, да вървят ръка за ръка с правото Брюксел да предприема ответни действия в случай, че Великобритания наруши обещанията си. 

По време на срещата на върха на ЕС този четвъртък, се очаква Франция и други риболовни държави в ЕС да подчертаят и решимостта си по отношение на квотните си права в британските води, оставяйки на Барние ограничени възможности да се измъкне от сделката.

Правата за риболов в британските води е изключително важен въпрос за Франция, където крайбрежните риболовни общности имат силно политическо влияние. Великобритания обаче иска по-голяма сделка, подобна на тази с Норвегия извън ЕС, при която квотите се определят наново всяка година.

Срещата на върха тази седмица е ключова, тъй като по-рано тази година Джонсън определи 15 октомври като краен срок за приключването на търговските преговори с Европейския съюз след Брекзит. По време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел тази неделя, Джонсън обаче за пореден път изтъкна, че между двете страни съществуват „значителни различия“.

Той повтори и убеждението си, че „макар постигането на сделка през следващите дни да е от полза и за двете страни, Обединеното кралство има готовност и да прекрати преходния период по австралийски стил“.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/es-shte-nastojava-za-poveche-pravomoshtija-pri-izpylnenieto-na-sporazumenieto-za-brekzit-228796