КАЛЕЙДОСКОП

Нови бази и нови форми на обучение в Чикаго

15 октомври 2020

 

Българско училище “Джон Атанасов” в Чикаго започва новата учебна година в две нови бази и с нови форми на обучение
 
Как ще започне новата учебна година в българско училище “Джон Атанасов”, Чикаго?
Тази учебна година ще започне по-различно от всяка друга. Пред училището ни има нови предизвикателства, породени от ограниченията, наложили се от пандемията с Ковид-19. Подобна обстановка налага вземането на допълнителни мерки и решения. След неуморна работа на целия ни екип, с идването на учебната година ние ще можем да предложим на своите възпитаници две нови бази, в които да се помещават присъствени учебни занятия за събота и неделя, както и нови форми на обучение, които родителите и самите ученици ще имат право да избират. Имаме също така нови колеги – учители, сертифицирани от Гугъл да преподават в дистанционна среда.
Ще продължат ли онлайн да се обучават учениците или ще влязат в класните стаи този септември?
Ние завършихме учебната година онлайн, но ще започнем с три предложения за избор към родителите. В класните стаи ще се върнат най-малките от подготвителните групи (3 – 6г), началните класове (1 – 4 кл), а прогимназиалните (5 – 8кл) ще бъдат на хибридно обучение 3:1 (3 онлайн:1 присъствено). Даваме възможност и за избор на онлайн обучение за цялата учебна година, тъй като тази форма се оказва удобна за по-заети във времето си ученици и родители.
 
Какво ще е по-различно в класните стаи тази година?
Ще има промени в учебния процес, разбира се, но те няма да се отразят негативно. Ние сме задължени да спазваме санитарните мерки, продиктувани от щата Илинойс и е наша отговорност да сме информирани за евентуални промени. За момента и в двете си бази покриваме всички условия и сме в пълна готовност за посрещане на учениците си.
В кой район на Чикаго се намират филиалите на училище “Джон Атанасов”?
В продължение на много години училището се помещава в събота в красивата и модерна сграда на колежа “Оуктън” в предградието Дес Плейнс (Oakton Community College, Des Plaines), а в неделя в Гимназията Гюрен в Ривър Гроув (Guerin College Preparatory High School, River Grove). Поради ограниченията, породени от пандемията с Ковид-19, колежът Оуктън обяви, че няма да отваря врати до началото на 2021 година, когато се надяват, че нещата ще се поуспокоят и отново ще ни приемат в класните си стаи. Междувременно в неделния ни филиал в гимназията Гюрен се оказа, че сградата на училището е продадена на предприемач и училището се закрива. Пред нас не остана друго, освен да потърсим друга алтернатива за присъствено обучение. Наехме стаи в българо-американската детска градина “Стелина” в Найлс, а поради добрата ни връзка с ръководството на гимназията Гюрен, ни бе предложена сграда в близост до първата – Начално училище “Свети Kиприян” в Ривър Гроув. И двете нови бази са прекрасни – чисти, уютни, с голям паркинг и много зелени площи. Училището в Ривър Гроув пък разполага с прясно ремонтирана спортна зала с вътрешен терен за футбол и други спортове, които смятаме да включим в нашите извънкласни форми или спортни събития, а защо ли не, като клуб на татковците по футбол, докато децата учат!
 
Какво бихте посъветвали родителите?
Живеем в интересни, малко плашещи и много несигурни времена. Сега е моментът да бъдем заедно и да си помагаме, а не да рушим връзките с общността. За децата ни е важно да продължат своите занимания по роден език и култура, заедно със занятията си в американските училища, както и да не оставят зад гърба си връзките, които вече са създали в българското училище. Едно прекъсване значително ще намали интереса им в последващ етап и може би завинаги ще ги откъсне от корена им. Уверяваме родителите, че сме поели всички необходими мерки за сигурност и хигиена за провеждане на присъствено обучение и ще продължаваме да го правим с напредването на учебната година. Ако все пак предпочитат дистанционна форма на обучение, то ние имаме преминал интензивно обучение учителски колектив, работещ с платформата G Suite, която пази личните данни на учениците и техните родители, а инструментите й са изцяло създадени за образователни цели. И преди в историята си сме били изправени пред трудности и разделения, но езикът и културата ни са онези нишки, които са успявали да ни задържат заедно. Нека и сега се опрем на тях и преминем заедно през новите предизвикателства.
Стела Калайкова – училищен ръководител
за в. “България СЕГА”
сн: 
БУ “Джон Атанасов”
За повече инфо, посетете:
http://www.johnatanasoffschool.com
https://www.bulgariasega.com/featured/122547.html