АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Кабинетът отпуска 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици

15 октомври 2020

 

 
На заседанието си днес Министерският съвет е приел постановление, с което по бюджетите на училищата ще бъдат предоставени 14 млн. лв. от държавния бюджет за купуване на лаптопи за учители и ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след заседанието на правителството днес.
 
12 хил. от компютрите са предвидени за ученици, а 4 хил. - за учителите. "Училищата ще купят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици до края на годината. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник", разясни министърът. Той напомни и ангажимента на министерството на образованието да купи 80 хил. устройства с европари, но това ще стане факт чак през лятото на 2021 година. "Това е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска, особено в този момент", каза Вълчев.
 
Заразените с коронавирус в училищата
До момента 162 деца и 159 учители в училища и детските градини в цялата страна са заразени с коронавирус, обяви Вълчев. Той изчисли, че среднодневно се заразяват по 5 ученици и 5-6 учители, като се има предвид, че учениците са около 700 хил., а учителите - около 90 хил.
 
В монета 99.7% от системата на образованието учи присъствено, каза министърът.
https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2020/10/14/4126510_kabinetut_otpuska_14_mln_lv_za_kompjutri_za_uchiteli_i/?ref=home_NaiNovoto