ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

„Тук-Там” с нови идеи към млади хора „там” за реализация „тук”

14 септември 2020

 

В годините на либералната демокрация и модерните общества капсулирането в свой свят не е предимство. Самозатварянето в микро свят не е печеливша стратегия за успех и кариера.
В глобализирания свят производства се изнасят в различни страни, специалисти много и често пътуват. Динамиката и мобилността - олицетворяват света, в който живеем.
А като казваме „живеем”, относно нашия свят, разбираме и друго – „и се развиваме” по смисъла на казваш „а”, казваш нататък и „б”.
И пак в този смисъл заминаването на младия човек извън страната не е бягство от света, който го заобикаля. Особено, ако то е свързано с квалификация, със знания и умения.
През последните години не секва потокът млади хора тук, които заминават, за да получат своето образование в чужбина. Те не бягат от, а пътуват към…
Те откриват и преоткриват високата квалификация и високите стандарти. Те ще впечатляват, но и ще изискват. Диалогът с тях ще е и интензивен, и особен.
Завръщането им в България ще е на хора, които са видяли друг свят, други стандарти, копнеят за реформи и промени.
Младите хора си пожелават да бъдат в активна позиция, те могат да бъдат убедени, с аргументи и позитивни практики, насочени, привлечени за кауза, тук, у дома.
Едно от сдруженията, създадени в България, които работят за и заради интереса на младите хора да се реализират именно „у дома”, е сдружение „Тук-Там”.
Организаторите също са млади хора, получили образование „там”. Завърнали се тук, те искат други млади предприемчиви българи да следват тази посока на мислене и реакция.
Посоката е ясна: с креативност, с умения, с професионализъм, с амбиции - много може да постигнеш в държава с икономика в процес на промени и реформи.
Повечето от тези, които се завръщат, не си поставят въпроса: „Къде ще съм най-полезен?” Определили са се. Изборът е личен.
„Обичаме да пътуваме и да живеем в различни държави, но често не можем да оценим колко добре ни е в България”, ще каже един от тях.
Профилът им е различен. Индустриален дизайнер с бизнес образование се завръща за реализация в България. Защо не?
Дизайнерът съветва младите хора: "Информирайте се, пътувайте, преценявайте. Човек се връща към Родината с нови очи след това".
"Приятелство, любов, щастие има и там. Но от друга страна, домът за мен е много конкретно място - една малка държава с голяма история и хора със силна воля", ще каже работила в сферата на маркетинга в Ню Йорк...
Втора година „Тук-там” организира в България събитие „Кошер 2020”. Вдъхновяващо събитие, по израза на създателите, което събира хора с идеи на живо и в онлайн среда.
Проявата се осъществява в контекста професионално развитие на младия човек. Предлага му още „достъп до интересни бизнеси и личности”.
В събитието се включват международни и местни компании, старт ъпи. Със сигурност ще намерим вдъхновяващи лектори и мотивирани участници.
Мотото на „Кошер 2020”, е: „Стигни далеч, остани близо”.
Вярваме, че човек буквално и преносно може да стигне далеч и да остане добре информиран и ангажиран с България”, ще каже за организаторите Теодора Черкезова.
 
„Кошер 2020” е събитие за хора, разчитащи на креативност, нови идеи, реализиране на проекти. Събитието предполага споделяне на добри примери. Разчита на показване на потенциала и успехите на българите тук и по света.  
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”