КАЛЕЙДОСКОП

Коронавирус в Германия: Как ще се учи?

14 септември 2020

 

Коронавирус в Германия: Децата се завръщат в класните стаи. Как ще се учи?
Учебната година в Германия започна. Въпреки високия брой новозаразени, учениците се връщат в класните стаи. Спазването на мерките се оказва голямо предизвикателство. Реалистично ли е децата да ходят всеки ден на училище?
 
В Германия лятната ваканция е към края си. Същевременно броят на новозаразените с коронавирус в страната нараства. В края на миналата седмица в три поредни дни бяха регистрирани по над 1000 нови случая на Ковид-19. Въпреки това детските градини, училищата и другите образователни институции отново отварят врати - не само за улеснение на работещите родители, но и за благото на децата.
Но как ще изглежда новата нормалност в учебните заведения? Тук представите на родители, учители, политици и вирусолози силно се различават. Поради това в страната така и не бяха въведени общовалидни правила. Всяка провинция решава сама как ще протича учебният процес. Разлики във въведените мерки и режим на учене има дори и между отделните училища. Едно е ясно: предпазните маски, спазването на социална дистанция и на хигиенните правила ограничават риска от заразяване. Но конкретното им прилагане зависи от начина, по който биват тълкувани от съответните провинции и учебни заведения.
 
Маски, дистанция и други мерки
В началото на новата учебна година всички федерални провинции залагат на физическото присъствие в учебните заведения. Две училища в провинция Мекленбург-Предна Померания обаче бяха затворени малко след първия учебен ден - заради случаи на коронавирус. Занятията там отпадат за период от две седмици.
Ръководствата на училищата в страната са наясно, че са нужни прагматични решения, които да намалят риска от инфекции и да предотвратят затварянето на училища. Но на някои места прилагането на хигиенните мерки - предоставянето на дезинфектанти, редовното почистване на санитарните възли и проветряването на класните стаи, се оказват голямо предизвикателство. В някои училища класовете са твърде големи, а класните стаи - твърде малки, което превръща спазването на дистанция в почти невъзможна мисия. В много стаи няма функциониращи мивки, където децата да мият ръцете си. Проблем се оказват и прозорците, които не бива да се отварят поради въведени мерки за сигурност. 
В много провинции задължението за носене на маски ще важи само по коридорите и в междучасията, но не и по време на учебните часове. На много места учениците от началните училища пък няма да са задължени да носят маска, тъй като така или иначе много от тях не успяват да носят изрядно маската си.
В някои региони на Германия - като провинция Северен Райн-Вестфалия - маските ще са задължителни във всички училища. Там правилото важи дори и по време на учебните занятия, ако дистанцията от минимум 1,5 м. не може да бъде осигурена.
По-дълга коледна ваканция, ако случаите нараснат?
Експертите смятат, че учебният процес трябва да бъде организиран по възможност чрез обособяването на фиксирани групи ученици и преподаватели. Това означава децата да не се смесват по време на различни занятия, за да бъде намален рискът от разпространение на заразата. Правилото изправя много училища пред сериозни предизвикателства, тъй като особено в горните класове занятията се осъществяват в смесени групи. Дефицитът на учители допълнително усложнява ситуацията.
Учители и родители гледат критично на новите мерки. Те настояват за постигане на баланс между онлайн уроци и физическо присъствие в училищата.
В много провинции на учителите се предлагат безплатни и доброволни тестове за коронавирус преди началото на учебната година. Според вирусолози тестове трябва да се предлагат и след началото на учебните занятия. Учениците с остра респираторна инфекция също трябва незабавно да бъдат подлагани на изследване за коронавирус.
Ако се стигне до критично увеличение в броя на новите инфекции към края на годината, вирусолозите препоръчват да се удължи коледната ваканция, тъй като събиранията по празниците и пътуванията около тях могат да допринесат за още по-сериозно разпространение на заразата.
https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D0