КАЛЕЙДОСКОП

КИЦ – Босилеград съдейства при кандидатстването в български ВУЗ

11 септември 2020

 

Около 60 са кандидатите да учат в български ВУЗ от Босилеград и други общини в Сърбия онлайн чрез електронната платформа за кандидатстване, разработена от МОН, каза директорът на Културно-информационния център на сънародниците ни там Иван Николов. Сред кандидатите има и младеж от Черна гора, добави той.
За пръв път в Босилеград заради пандемията от Covid-19 тази година не се провежда традиционният изпит – тест по български език, литература и история на България, с който се кандидатства по постановленията за образователна дейност сред българите в чужбина.
За улеснение на кандидат-студентите в платформата на МОН са разработени регистрационна форма, форма за вход в системата и електронен формуляр с желанията на кандидата.
Тази година класирането ще се извършва въз основа на средния успех и оценките по балообразуващите предмети от дипломата за завършено средно образование.
Културно-информационният център организира и съдейства по онлайн кандидатстването на средношколците, каза директорът Иван Николов:
„Това са 12 документа, които трябва да се сканират и да се приложат заедно с преводите. След това има една много сложна процедура, при която се нанасят оценки, лични данни. Стана и проблем. Първо, децата не са много ориентирани в това отношение. То и ние не сме ориентирани, но се опитваме да им помагаме. Става дума за лични данни“.
 
Източник: bnr.bg
https://www.glaspress.rs/%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be-60-%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b8