ПОСТИЖЕНИЯ

Баритонът Кирил Манолов се изявява и на българска сцена

09 септември 2020

 

 
Той е звезда на оперната сцена. Реализирал се е в чужбина. Излизал е на сцените в Токио, Брюксел, Гент, Палма де Майрока, Белград, Скопие…
В своята кариера се е представял и на фестивали: Ларнака, Родос, Палма де Майорка, Дубровник.
За първи път пее във „Фалстаф” във Висбаден. Годината е 2010. Представлението има зашеметяващ успех. Следва триумфално шествие из германски оперни сцени.
Баритонът излиза в същата роля и на сцената на Щаатсопер – Хамбург. Успехът пак го спохожда. След представлението идват многобройни покани от различни оперни театри в страната.
„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” определя Кирил Манолов като „явление в културния живот, певец с мощен плътен глас, с мек, красив тембър, с изключителна белкантова фраза и завладяващо сценично присъствие”…
Към миналото? Баритонът дебютира на сцената на Софийска опера и балет през 2001. Три години по-късно получава покана в операта за щатен солист. Изпълнява различни роли от баритонов репертоар.
В Милано баритонът специализира при българското мецосопрано Адриана Стаменова, във Виена - при проф. Оливера Маркович.
Носител е на награди от национални и международни конкурси(Варшава,Барселона) .След тях и на Голямата награда на XIV конкурс за оперни певци „Борис Христов”.
Манолов успешно гастролира и в Хърватия. Там той е постоянен гост в спектакли на Националния оперен театър в Загреб, както и в оперния театър в Сплит.
С огромен успех преминават в Хърватия спектакли с негово участие: „Севилският бръснар”(Фигаро), „Фауст”( Валентин), „Набуко”(Набуко), „Аида”(Амонасро), „Трубадур”(граф ди Луна), „Бохеми”( Марсел) и др.
Реализира се в чужбина, но се представя и в България. Граф ди Луна е негова любима роля. Иска да излезе в „Трубадур” и в Стара Загора.
Надявам се да има многобройна публика.И да се получи един голям празник на музиката”, споделя Манолов за очакванията си от спектакъла на родна земя.
„Трубадур” с Кирил Манолов и Зоран Тодорович е представена на стадион Берое в Стара Загора (юли, 2019). Вече бил пял в „Трубадур” в Есен и Кьолн.
През 2019 идва ред и на родната публика да оцени изпълнителското му майсторство. Ролята на граф ди Луна („Трубадур”) намира за адски трудна. И точно тя му импонирала.
Какво открива в „Трубадур”? „Огромно , дълго легато, красиви фрази, височини. Ако знаеш да пееш, баритонът има огромен успех с тази роля”, изповядва Кирил Манолов.
Прецизно подбира изявите си. Не приема всяка роля, която му се предлага. „Отказвал съм оферти за Вагнер в Германия”, обявява баритонът.
Друг интересен случай. Отказал бил и проект за 25 представления на „Летящият холандец”. Подготвял се за сложна роля. И преценил, че трябва да се откаже…Казали му: „Ти си луд”.
Театърът обаче не скъсал връзките с него. Следващия сезон, и все в същия театър, той излязъл на сцена във „Фалстаф”. Очевидно са оценили класата му.
Има роли и опери, на които особено държи. „Макбет” е от тях. В Италия в един театър преценили, че могат да му се доверят да излезе и в „Макбет”, и във „Фалстаф”. Почти в едно и също време. Той отсякал: „В една от двете”.
Настроен бил да пее в „Макбет”. Те избрали – „Фалстаф”. Край с мечтите?
През 2020 баритонът ще излезе на сцена в „Макбет”. Представлението ще е на Варненската опера. И ще му партнира именитото сопрано Александрина Пендачанска.
Мечтите се сбъдват. И то как! Две големи звезди заедно на сцената. Варна. Лято 2020.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”