Предстоящи Събития

Софийската опера и балет с най-новия си фестивал „Портал на два свята“

31 август 2020

 

Софийската опера и балет се готви за най-новия си фестивал „Портал на два свята“ който ще се проведе на късноантичната крепост Цари Мали град. Твърдината е разположена на хълма Св. Спас над село Белчин,едва на 15 км от град Самоков.
 
Фестивалът ще се проведе от 29 август до 7 септември и се очаква да привлече многобройна публика. Още в сутрешните часове на съботния ден старинната крепост ще се превърне в уникален декор на оперния спектакъл „Янините девет братя“ от българския композитор Любомир Пипков. Спектакълът се осъществява по идея на режисьора Пламен Карталов в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети.
 
Цари Мали град представлява римска крепост и укрепено селище от IV век. Археологическите проучвания показват, че комплексът престава да изпълнява отбранителни функции след 578 година. Но твърдината е била използвана и през ранното средновековие. Непосредствено пред северната стена бяха разкрити и реставрирани останките на три последователно изграждани християнски храма.
 
Туристите могат да разгледат и музейните експозиции  в  реконструираните до покрив кули на северната стена.
 
До обекта можете да стигнете със специален фуникуляр, който сам по себе си е атракция. Но ако искате да се разходите и да се насладите на красивата природа, ви препоръчваме еко пътеката, която тръгва от село Белчин и отвежда до малкия въжен парк, обособен непосредствено пред комплекса Цари Мали град.
https://bnr.bg/post/101331615/krepostta-cari-mali-grad-okapana-v-operna-muzika-i-svetlini