КАЛЕЙДОСКОП

Български лекар в Швеция: Тук властите не всяват паника

29 юли 2020

 

 
„В обществото не се усеща паника, като цяло. Шведските власти не всяват паника. Функционира градският транспорт, а той е едно от местата, където съществува вероятност човек да се зарази. Отворени са детските градини и основните училища. Продължават тренировките по гимнастика. Работят също така ресторантите, като там се спазва желязна дистанция между посетителите най-малко 1,5 м. между хората. Не се допускат повече от 50 човека в ресторант. В момента шведското общество е относително спокойно, няма напрежение и стрес“. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Христо Габаров, който работи и живее в град Карлскруна в Швеция.
Потвърдените случаи на заразени с коронавирус в Швеция са над 12 хиляди, а починалите над 1200 души. „Официалната статистика за броя на заразените и починалите не е малък“, коментира българският медик, който работи като ортопед в болницата на град Карскруна с население около 70 хиляди души.
 
В Швеция броят на тестваните също е ограничен. „Тестват се само болните, на които им предстои приемане в болница и имат симптоми на настинка. Тества се също така и болничният персонал, който работи с възрастни и болни хора и прояви симптоми на настинка, като кашлица, температура, проблеми в гръдния кош. За съжаление, нараства броят на болните лекар и сестри“, сподели д-р Габаров.
 
Шведите не са задължени да носят маски и те не ги носят масово. В големите градове, като Стокхолм и Упсала, където концентрацията на населението е по-голяма, хората по-често покриват лицата си с предпазни маски. „В по-малките градове това не е така, защото там шведите живеят на по-големи разстояние един от друг и рядко се срещат хора по улиците“, разказа д-р Габаров. Ситуацията е малко по-различна в магазините, където всички носят.
 
Шведите спряха да пътуват както навън в чужбина, така и между отделните населени места, ако нямат сериозна причина.
 
Коронавирусът засегна сериозно живота на възрастните хора. Много от тях са се изолирали. Посещения на възрастни хора в поликлиниките и болниците, ако не са наложителни, се отлагат във времето. Всички планови хирургични интервенция са временно отменени, а в болниците текат курсове за обучение на лекари от различни хирургични специалности за оказване на реанимационни грижи, в случай на нужда.
 
Д-р Габаров разказа за шведската система за прегледи: „Тя е следната – за да посетиш личния си лекар, първо звъниш по телефона. Медицинската сестра записва твоите оплаквания и те разпределя на съответния лекар. В самите лечебни заведения не се допускат хора с настинка. Навън пред нея са разгърнати специални палатки, където се извършват първите прегледи на хората с настинки. Това се прави, за да няма смесване на пациенти“.
 
Въпреки усилията на здравните власти и личните мерки, които предприемат гражданите на северното кралство, през последните дни много бързо нараства броят на заразените и съответно пикът на епидемията се очаква да бъде достигнат по-бързо.
 
„В Стокхолм, където са концентрирани над две трети от всички случаи на заболели, достигат пика и очакват едно плато и постепенен спад“, заяви д-р Габаров.
 
Попитан как си обяснява по-малкият брой на заразените с коронавирус в България, той отговори: „Може би в България инфекцията се развива по-бавно. Възможно е по-постепенно да се увеличава бройката, а не изведнъж. Надявам се да няма толкова смъртни случаи в родината“.
 
Д-р Габаров е категоричен, че със сигурност едни рестриктивни мерки биха забавили разпространението на болестта. „Да, тези мерки са по-тежки за обществото, но ще се спасят животи“, добави медикът.
 
Източник: БГНЕС
https://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/bylgarski-lekar-ot-shveciya-tuk-vlastite-ne-vsyavat-panika