КАЛЕЙДОСКОП

Български лекар в Стокхолм разсъждава относно инфекцията

29 юли 2020

 

Създаването на ваксина или лекарство срещу коронавируса ще отнеме доста време. Здравната система на всички страни по света се оказа неподготвена за предизвикателството наречено коронавирус. Това заяви д-р Красимир Кацарски, лекар с почти 40-годишен опит, който в момента работи в една от най-реномираните болници на Стокхолм. С д-р Кацарски говори пред БГНЕС за ситуацията с COVID-19 в Швеция, за мерките на правителството и шведския опит в борбата със смъртоносния вирус.

„Шведското общество е дълбоко демократично. Швеция е оставила голяма свобода на гражданите си и разчита на тяхното съзнание. До голяма степен шведът, който е израсъл в традициите на демокрацията, е свикнал да проявява инициатива и да спазва всички правила и разпореждания, които касаят националната сигурност“, заяви д-р Кацарски, който работи в Клиниката по бъбречна медицина в Каролинската болница.
Той отбеляза, че още от самото начало на епидемията правителството се е доверило на главния епидемиолог Андерс Тегнел, който работи към МЗ. Решенията за мерките в северното кралство са взети след широк дебат, а неговите препоръки са приети от обществото.
 „Главният епидемиолог засега има пълното доверие на правителството. То беше потвърдено в телевизионно интервю лично от премиера на страната Стефан Льовен, той прави изявления много рядко“, добави д-р Кацарски.
В същото време в Швеция е имало и експерти, които са били доста критични към мерките на д-р Андерс Тегнел. Това са специалисти в областта на вирусологията, епидемиологията и кризисната медицина. Въпреки това Тегнел продължава да води линията на не толкова драстични ограничителни мерки.
Шведските граждани могат свободно да се придвижват до работните си места, да ходят в парковете, да посещават заведения. Има специални разпореждания за търговските обекти и заведенията за обществено хранене да не се струпват на гъсто хората.
 „Политически това не се подлага на големи критики, тъй като опозиционните партии се консолидираха зад правителството. Няма сериозни критични дебати от ляво или дясно, които да оборят мнението на главния епидемиолог“, заяви д-р Кацарски.
Критичните гласове сравняват статистиката за болните и починалите с това на съседните държави. Но според д-р Тегнел статистиката не е приложима, защото различните страни имат различни критерии за преброяване на смъртността и поразените от инфекцията.
Шведското население получи препоръки чрез медиите да не пътува по време на Великденските празници и то беше спазено доста стриктно. Така например, остров Готланд, който се намира в близост до Стокхолм и е любимо място за туризъм, остана почти празен. Спадът на посещаемостта бе над 70% спрямо същия период на миналата година.
 „Шведът се самоограничава и взима сам решение какво да прави или не. Улиците на Стокхолм са доста опустели. Ходя ежедневно на работа и виждам как общественият транспорт се ползва само от хора, които отиват на работа.
В парковете е обратното. Там има доста хора, които се разхождат, но това не се счита за нарушаване на социалната дистанция. Там гражданите се движат на разумни разстояния един от друг“, обяснява д-р Кацарски.

Прочети повече в Blitz.bg: 
https://blitz.bg/analizi-i-komentari/blgarski-lekar-ot-shvetsiya-obyasni-zashcho-tam-ima-bum-na-umreli-ot-k-19-a-u-nas-ne_news740037.html