КАЛЕЙДОСКОП

Български лекар от Швеция: Мерките да се спазват стриктно

28 юли 2020

 

Български лекар от Швеция: Ако мерките не се спазват стриктно, рискуваме да загубим всички ползи
"Въпреки че към този момент има малък брой заболели и смъртни случаи, мерките трябва да се спазват стриктно... България има късмет, че мерките бяха взети навреме и това е причината за малкия брой болни. Когато случаите са малко, хората започват да не разбират смисъла от тях. Но все още има предаване на инфекцията. Ако мерките не се спазват стриктно сега, рискуваме да загубим всички ползи, които сме получили по време на спазването им“. Това каза пред БНР д-р Петър Марков, епидемиолог в Европейския център за контрол на инфекциозните болести в Стокхолм, Швеция

По думите му не можем по средата да прекратим спазването на мерките и че това трябва да стане, когато случаите започнат да намаляват значително:

"Не знаем истинското ниво на заразяване в България. Броят на потвърдените случаи зависи от политиката на тестване. Ако тестването е малко, то и случаите ще са малко. Един от важните стълбове на контрола на инфекцията е максимално разгръщане на тестовия капацитет“, допълни д-р Марков.

"Все повече лекарства са в процес на проучвания и са в различна степен обещаващи. Това дава някакви надежди. Има ваксини, които вече са в процес на тестване“. 

Според епидемиолога Швеция е закъсняла с мерките и вече плаща висока цена.

Д-р Петър Марков изрази оптимизъм:  

"Скоро нещата ще бъдат под контрол. Маските са важни. Трябва да се въоръжим с търпение. С всеки изминал ден научаваме все повече за вируса, което ни дава възможност да сме по-ефективни в контрола му“. .
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarski-lekar-ot-Shveciya-Ako-merkite-ne-se-spazvat-striktno-riskuvame-da-zagubim-vsichki-polzi-955579