АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Клиентите на туристическите агенции са в изчакване на по-добри времена

25 юни 2020

 

Опашките от нямащи търпение да се насладят на лято и море в Гърция не са показателни за ентусиазма на българите да пътуват на планирани или мечтани пътешествия. Повечето туроператори са освободили на практика целия си персонал, а едва малка част от тях се възползват от мярката 60/40. Други очакват възможност за нисколихвени кредити от Българската банка за развитие, за да се разплатят с клиентите си. Агенциите не регистрират и засилен интерес на българите да преоткриват Черноморието, показва проверка на "Дневник" сред туристическите агенции.
 
Почти няма запитвания за бъдещи пътешествия,
 
почти нищо от потока към Гърция не е минавало през агенциите, а хората отиват там в свои имоти, наети от тях студиа, много малко са с традиционни резервации, разказва Свидна Динева, управител на "Лоял травъл" и член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Разказва, че някои от колегите й са успели да трансформират планирани другаде пътешествия в такива към Гърция, но те са по-скоро единици. За друга много посещавана дестинация - Турция, пък тя смята, че явно няма да я бъде това лято.
 
"Да, българите може би започнаха да пътуват на близки дестинации и в страната, но като цяло няма голяма промяна в ситуацията (от началото на извънредното положение)", казва тя и допълва, че почти няма запитвания дори за пътувания, част от програмата през есента и по-късно. "Кога ще започнем да работим не знам и никой не дава перспектива", обяснява тя.
 
"От една страна, хората принципно негодуват, че не отиват на планирани и мечтани пътешествия, от друга страна, няма как да се проведе каквото и да било", допълва тя.
 
Думите й потвърждава и Даниела Стоева, председател на АБТТА и управител на "Тандем травел". Казва, че има известно "раздвижване" за пътешествия "от есента нататък", но не може да се каже, че това кой-знае колко е раздвижило пазара.
 
"Все още и бизнесът, и потребителите изчакват,
 
въпреки че на хората им се пътува", допълва картината. Казва, че за наплива към Гърция статистика няма, но е ясно, че немалка част от пътуванията са индивидуално организирани, а не през туроператори.
 
Друг оператор пък разказва, че някои от първите "совалки", които тръгват с автобуси към Гърция обичайно в събота, за да доставят туристи по отделните хотели, резервирани чрез агенции, са понесли немалки глоби, защото не са знаели за изискванията от Гърция за използван капацитет на автобусите. За сравнение - за пътуванията в България няма определено ограничение. А съдбата на совалките за Турция към момента тъне в неизвестност. "С много бавни темпове се движим, има моменти на оптимизъм, но не е устойчива линията, така да се каже. Всичко продължава да бъде динамично", коментира тя.
 
Допълва, че за входящия туризъм е още по-тежко положението,
 
тъй като полетите не могат да тръгнат. Заради ръста в броя на заразените в България през уикенда бе отменен чартър с туристи от Рига, засега е неизвестна съдбата на останалите планирани, макар че ресорният министър Николина Ангелкова обяви над 10 хил. планирани чартъра. Даниела Стоева обяснява, че има нови записвания от германски туристи заради наложените от страна на Германия рестрикции за пътуване в трети страни до края на август, но проблемът с чартърите е, че не може да се правят еднократно, а за да има финансов смисъл от тях, трябва да функционират поне в продължение на 2 месеца.
 
Това не е добра новина за бизнеса по Черноморието, нито е сигурно, че може да се разчита на предпазливостта на българите, които да заменят пътуванията в Гърция и Турция с такива до българските плажове, както ги призовават управляващите.
 
Това не можеше да бъде регулирано по някакъв начин от институциите или администрацията, в крайна сметка пазарът регулира тези неща, а
 
българският потребител отива там, където получава качествен продукт.
 
И ако той е в България, със сигурност ще го ползва, коментира Стоева. "Сигурна съм, че има много места за настаняване, които не могат да се оплачат от липса на български потребители, включително по Черноморието, особено по южното", допълва тя. Обяснява, че все пак туризмът не е само една хотелска стая и това е накарало туристи да намерят алтернативни дестинации за лятната си ваканция. "Не съм много убедена, че само призивът да преоткрият България ще ги накара да ползват услуга тук", казва тя.
 
Светлана Ваташка от "Четири сезона травъл" казва, че е имала запитвания от туристи за резервации в България. По нейно впечатление има малки хотели на юг с доста добри оферти, но в същото време се е натъкнала на предложения от 1960 лв. за двама за седмица, над които се начисляват и по 16 лв. за чадър и шезлонг на плажа. В допълнение от голям български курорт е получила по-скъпи оферти от тези, които човек получава, ако резервира през сайта на курорта, откъдето пък не може да се формира окончателна оферта.
 
От мярката 60/40 много малко колеги са се възползвали, защото, както беше конструирана, не беше подходяща за нашия бранш, защото е само за служители, които към момента не работят. При нас е такава ситуацията, че
 
дейността не е спряла, независимо че не генерираме приходи -
 
занимаваме се с анулации, преместване на резервации, даже сме много по-натоварени, посочва Стоева. Колегите й очакват, когато мярката бъде пренаписана като философия, каквито заявки дават управляващите, да може да се приложи и за този сектор. Допълва, че пък възползвалите се от нея още не са получили плащания за април.
 
Също с бавни темпове върви процедурата по разглеждане на документите на кандидати да вземат безвъзмездна помощ по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", за която се реши част от парите да бъдат пренасочени за туристическия бизнес.
 
Предстои среща на бранша с Българската банка за развитие, откъдето се очаква отпускането на нисколихвени кредити. Засега там няма никаква яснота, а браншът би се възползвал. Свидна Динева казва, че би взела такъв заем, за да се разплати с клиентите си, на които не може да върне парите, с които е предплатила провалили се пътувания и които самата тя очаква да получи с голямо закъснение от контрагентите си в чужбина.
Татяна Димитрова
https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/06/23/4081901_klientite_na_turisticheskite_agencii_sa_v_izchakvane/?ref=home_NaiNovoto