КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Мадрид. Видео „Посланието на Кирилицата”

25 юни 2020

 

Уважаеми сънародници,
Скъпи учители и ученици,
 
По случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, съм особено щастлив да Ви представя изготвеното специално по този повод видео на Държавния културен институт „Посланията на Кирилицата“.
Утвърждаването на Кирилицата чрез Българската държава от Х век е процес на създаването на новата славянска цивилизация на Словото в Европа. Българската традиция приема, съхранява и предава във вековете славянското писмо и книжнина. В какви образи е сътворено, какви графични очертания приема този процес на утвърждаване на Кирилицата, разказват преподавателите от Националната художествена академия проф. Кирил Гогов и проф. Виктор Паунов. Представена е изложбата „Кирилицата – новата азбука на Европа“, а чрез нея се хвърля светлина върху вековната традиция да се утвърждава българският образ на писаното и печатното слово.
Видеоклипът е качен в YouTube канала на Държавния културен институт и можете да го видите на следния адрес:
https://www.youtube.com/watch?v=8hg3hqxBxDI&feature=youtu.be
Предлагаме на Вашето внимание също друго видео на Държавния културен институт „Останете си вкъщи с изкуство”:
https://www.youtube.com/watch?v=cYp8UK6fU_E
В деня на този най-български празник, на който честваме невидимото естество на словото, сътворило и сътворяващо всичко около нас и в нас, и едновременно с това неговия видим носител – нашата писменост, позволете ми да отправя специален поздрав и към учителите и учениците в българските неделни училища на територията на Испания. Благодаря Ви за Вашето родолюбиво дело, за Вашата отдаденост и посветеност, за това, че грижливо съхранявате корените си и давате своя безценен принос за запазването и разпространяването на българския език и култура по света. Вие правите така, че посланието на светите братя Кирил и Методий – покровители на Европа – да пребъдва и в наши дни.
Честит празник!
 
Иван Кондов
Извънреден и пълномощен посланик на
Република България в Кралство Испания