КАЛЕЙДОСКОП

Изолацията в UK. Flash Back. Серия строги мерки

26 май 2020

 

Великобритания също обяви пълна блокада, за да спре коронавируса
 
След като седмици наред пренебрегваше коронавируса, причиняващ COVID-19, премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви днес серия строги мерки срещу разпространението на заразата.
 
Британците ще могат да излизат само по малък брой причини; остават да работят магазините, които продават стоки от първа необходимост; забранени са събиранията на повече от двама души, които не съжителстват. Мерките ще бъдат в сила за три седмици, след което ще се направи оценка на въздействието им.
Починалите от болестта във Великобританияса 335 засега.
 
"Давам на британския народ много прости инструкции: трябва да си останете у дома, каза Джонсън в телевизионно обръщение. Британците ще могат да излизат, само за да напазаруват основни стоки; по медицински причини; да се погрижат за близък или да пътуват от и до работа, в случаи, в които това не може да се избегне.
 
"Това е - това са единствените причини да напуснете дома си, подчерта премиерът, добавяйки, че хората не би трябвало да се срещат с приятели или роднини, с които не живеят под един покрив. "Ако не спазвате правилата, полицията има правомощията да ги наложи, включително чрез глоби и разпръсване на събирания", каза още той.
 
Досегашните съвети да се избягват социалните събирания бяха пренебрегнати от милиони души през топлия уикенд.
 
Мерките влизат в сила незабавно. Ще се спират провежданията на сватби, кръщенета и други подобни церемонии. За погребенията ще се прави изключение. В парковете ще може да се спортува - тичане, разходки или каране на колело, но полицията ще разпръсква тълпите.
Александрина Гинкова
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/03/23/4045058_velikobritaniia_sushto_obiavi_pulna_blokada_za_da_spre/