АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Приветствие по случай 24 май

22 май 2020

 

Приветствие на и.д. председателя на Държавната агенция за българите в чужбина ДимитърВладимиров по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост

Скъпи ученици, учители и ръководители на българските училища в чужбина,
Скъпи  сънародници,
24 май е много голям и светъл празник за всички българи. Този празник препраща мислите ни към език, култура и духовното начало в живота ни.
Родното слово, постиженията на българската литература и култура ни правят горди българи. Гордеем се с вековната цивилизация, с това, че сме дали писменост на много народи.
За всички българи в чужбина този празник е отворен прозорец към духовното начало, към българската просвета, с която свързваме развитието на наследниците.
Младите българи свободно избират как и къде ще се реализират. Където и да са те по-света, родният език и българската литература са тяхната най-пряка връзка с България.
Българският език, българският фолклор, българската история и православната вяра са ценности в нас, които изразяват нашата българска идентичност.
Българите извън България по традиция го отбелязват този празник с красиви концерти. В центъра им са рецитали, песни и танци, предложени от учениците в българските неделни училища в чужбина.
Благодарим ви, че в чужбина основавате български училища, че със създадени празнични програми събирате българите, че непрекъснато множите родолюбивите инициативи и дейности.
Признателни сме за взаимодействието с партньорите от Асоциацията на българските училища в чужбина, която свързва, сближава, обединява.
И в сложна ситуация днес, когато няма публични изяви, защото има битка за живот и срещу разпространението на заразата, този празник за нас е послание и обещание: българската духовност осмисля дните ни.
И нека духовността, просветата и вярата са светлина в живота ни и занапред!
Димитър Владимиров
И.д.председател