АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

С десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България

21 май 2020

 

Oбщо 81% от българите смятат, че в тези трудни времена заради кризата с коронавируса трябва да се подкрепи българският туризъм. В същото време спрямо декември декларираните намерения за организирана почивка в летния сезон са намалели близо три пъти. Това съобщава "Галъп", като се позовава на телефонни интервюта сред 1000 българи в периода 1-5 май.
 
Очаквано повечето участници обявяват плановете си да пътуват по време на ваканцията с автомобил - над 80%, налице е очакван отказ от авиотранспорта, въпреки че се очаква от юни да се възстановят възможностите за пътуване в Европа без карантина след това.
 
В същото време продължават неяснотитекак ще се провежда летният сезон и какви ще са цените.
 
Планираната от участниците в проучването продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства.
 
Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена, посочват от "Галъп".
 
Мнозинство от 70% по традиция оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Според агенцията кризата около коронавируса не променя принципната представа за предимствата на туризма в България.
 
Както може да се очаква обаче, кризата е направила българите много по-предпазливи
 
по отношение на конкретните планове: спрямо декември декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да планират почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации - с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина. Но базата е силно стеснена заради общия спад. А това значи сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки в България.
 
Както може да се очаква, много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина -
 
изчисленията показват намаляване от около 1.1 милиона, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хил. души сега. Близо две трети от онези, които все пак възнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента - към Турция.
 
Във вторник се очаква транспортните министри на България и съседните страни да обсъдят как ще се пътува между страните това лято. Подобни разговори се провеждат в цялата Европа, а в петък членът на Националния оперативен щаб Ангел Кунчев прогнозира, че в рамките на ЕС от юни вече ще се пътува без налагане на карантина след това.
 
Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.
https://www.dnevnik.bg/biznes/2020/05/18/4068099_kak_sa_se_promenili_planovete_za_vakanciia_na/