КАЛЕЙДОСКОП

Родолюбие в американския щат Вирджиния

20 май 2020

 

“Българска академия в Ричмънд”, щата Вирджиния вече може да се похвали с прекрасно ново име на неделното училище към нея. Организацията с нестопанска цел е избрала неслучайно своя патрон на училището. И това е създателят на кирилицата: Климент Охридски, за да може светецът да закриля просветната дейност, изразяваща се в насърчаване изучаването на българския език, култура и традиции от децата от български произход, която е и основната цел за съществуването на организацията и училището към нея.
На 7 март 2020г. /събота/ от 11:00ч Българското неделно училище “Климент Охридски” отбеляза с празнично тържество трите големи мартенски повода: Националния празник 3 март, Баба Марта и деня на мама.
По обичай на училището програмата започна с изправяне на крака на всички присъстващи под звученето на химна на България. След това последва чувствено слово на директора на училището: г-жа Гюлджан Хадживелиева, която поздрави всички учители, родители, деца и гости с настъпването на трите празника. По случай 3 март и в знак на уважение към всички загинали борци за освобождението на България от османско владичество, г-жа Хадживелиева помоли всички да се изправят в едноминутно мълчание.
Директорът обобщи големите постижения на това младо училище за краткото време, откакто съществува. Като не забрави да изкаже и искрени благодарноси за помощта и съветите към директорите на две от дългогодишните и доказали се вече българските неделни училища: а именно към директора на “Малко българско училище” в Чикаго г-жа Живка Бубалова и административния директор на Българско училище “Христо Ботев” във Вашингтон г-н Бойко Антонов. В залата присъстваше само г-н Антонов, който с мили думи и пожелания за още успехи поздрави училището.
Последва и самото тържество, в което взеха участие всички деца от училището, подготвено от г-жа Ивелина Костадинова, ръководител на извънкласната дейност “Народни танци за начинаещи”. След рецитирането на прекрасно подбраните стихове, посветени на Националния празник 3 март, баба Марта и деня на мама, последва прекрасно изтанцуване на хора от двете групи: на малките и големите ученици на училището. Всички гости бяха смаяни от танцувалните умения на децата и заслужено аплодираха изпълненията им.
Кулминацията и най-зареждаща емоционално се оказа заключителната част на тържеството, в която директорът г-жа Хадживелиева извикваше на микрофона да излезе всеки ученик и неговата майка, за да може детето пред всички да поздрави майка си за празника и да й подари специално изработения за нея подарък в извънкласната дейност “Труд и творчество”: колие и ключодържател. Мили, трогателни и пълни с обич бяха думите на децата към майките си. Така зарадени с положителни емоции и почерпка завърши празничното тържество.
Допълнителна информация за дейността на организацията и училището може да намерите  на facebook страницата им: RICHMOND BULGARIAN ACADEMY/ Българско неделно училище „Климент Охридски“.

Изготвил: Офелия Цицкова
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/46684.html