ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Излизаме от изолацията или излизане от изолацията?

12 май 2020

 

Различните държави възприеха изолацията по различен начин, но със сходни мерки и действия.Тези държави, които предприеха бързи мерки по изолацията, като затвориха барове, ресторанти, училища, университети, театри, кина, показаха най-добър резултат.
Тук като резултат може да бъде приет отчетени заразени и загинали от вируса. България има много добър резултат на тази фаза на справяне със заразата.
В страни като Испания или Италия коронавирусът взе много жертви. Страховити цифри напълниха медиите. Заговори се и за благотворно влияние на БЦЖ ваксината върху организма.
Графиката на заразени и загинали от вируса показа крива на рязко нарастване на случаите в края на март и първата половина на април( Италия, Испания). До загуба на живот се стигна най-вече сред възрастното население.
И, въпреки това, и Италия, и Испания още в края на април обявиха мерки за поетапно излизане от извънредната ситуация. Отчита се, че числото на заразените и загиналите е преминало пика на ескалация и намалява.
Рестрикциите бяха необходимост. България ги предприе изключително навреме. И при това тук те бяха по-скоро либерални.
В България нямаше забрана за излизане на улиците. Имаше препоръка хората да си стоят у дома. Нямаше забрана за напускане на града. Имаше препоръка да се пътува при крайна нужда. По работа и с декларация. Всеки я попълва по съвест.
Специалисти дадоха с някои нюанси оценки по скоростта на разпространение на заразата: възрастни хора със съпътстващи болести са сред най-застрашените за много тежки последствия. Сред съпътстващите болести, които усложняват битката на организма със заразата, са диабет, онкологични и сърдечни заболявания и т.н.
Заразата спря нормалния живот: границите бяха затворени, самолетите приземени. Времето спря. Отменяни бяха фестивали, концерти, конференции, представителни спортни състезания.
Отменянето или пренасрочването на проявите показа сериозността на проблема: отменяни събития от началото на лятото( „Уимбълдън”, „Евро 2020” по футбол). Пренасрочвани събития за късното лято (национални футболни първенства в Европа). Отменяни събития за… догодина по същото време(Олимпийски игри "Токио 2020", „Евровизия”).
Организатори на фестивали, спортни федерации бяха притеснени, зашеметени,объркани: колко сериозен е проблемът? Един след друг падаха от календара турнири, които бяха отдалечени…на повече от месец два във времето. Отменени бяха турнирите на тенисистите от ATP в Индиън Уелс и Маями.
През март стана ясно, че и турнирите на професионалните тенисисти на клей в Рим, Мадрид и Барселона пред май няма да се състоят. И ако „Ролан Гарос”, провеждан в края на май-юни, поддържаше надеждата, че сезонът не е пред срив и турнирът бе пренасрочен за на есен(!), то „Уимбълдън”, провеждан през юли, падна от календара.
Концертите бързо бяха отменяни. Концертът на изумителния цигулар Веско Ескенази в НДК бе пренасрочен от 17 март за…4 юни. Времето щеше да покаже дали и тази дата е реална за провеждането на концерта.
От началото на изолацията спортните състезания и представителните културни форуми бяха изцяло прекратени. И това подсказа колко дълбока и колко сериозна е социалната изолация, която беше въведена в държавите от ЕС.
Критериите, по които изолацията може да бъде оценена са изведени: брой заразени, брой хоспитализирани, брой интубирани, брой загинали.
Месец след като изолацията вече бе реалност, държавите пак реагираха разтревожени: пандемията няма да премине бързо, няма разработена ваксина. И публичните събития оставаха отменени и до края на лятото.
Спрялото време не е нормално състояние на обществото. От него се излиза. И няма как да не и риск, и предизвикателство, след като ситуацията в различните страни е много различна…
Излиза ли се от извънредното положение, при положение, че някои рестрикции остават и нататък? Виж какво се случва в други държави в Европа, ако си позволяваш свободно да жонглираш с интерпретациите.
Италия отваря през май барове и ресторанти, но само за храна за вкъщи. Пълното им отваряне ще е на 1 юни. Тогава ще заработят фризьорски и козметични салони. В Испания част от работниците се върнаха в заводите и на строителните обекти още в средата на април. На 2 май бе разрешено да се спортува индивидуално.
Всяка една държава възприе комплекс от мерки. И очакваше с напрежение резултата по тях. Всяка една държава планира кои мерки по излизане от изолацията да бъдат прокарани във времето. В Италия парковете се отварят. И нищо не се казва за спортуването…
Свободата на движение на Апенините бе ограничена до ходене на работа и по здравни проблеми. Решават през май да има тренировки на футболистите, а през юни - рестарт на калчото.
И ако по въпроса „как” има консенсус, пътят е ясен - отменяне на конкретна рестрикция, то по въпроса „кога” - всяка страна решава за себе си. Сама интерпретира комплекса от мерки, които е наложила. И пак сама интерпретира фазите на разхлабване на изолацията.
Няма противопоставане на две тези: излизаме от изолация или излизане от изолацията. Няма или, или. Всяка страна има свой сценарий. Затварянето на границите и застрашеният от сриване туризъм изискват и общи решения.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”