АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Храмовете остават отворени за Великден

10 април 2020

 

Храмовете остават отворени за Великден. На Цветница няма да се раздават върбови клонки. До тези решения стигнаха премиерът Бойко Борисов и Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ). Това са мерките, които ще се вземат за Великденските празници на фона на пандемията от коронавируса.
Службите на Великден ще бъдат отслужени пред храмовете, а църковните служители ще носят предпазни средства. В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант, уверяват от църквата.
България която обяви извънредно положение заради COVID-19 на 13 март. Затворени са всички училища, университети, детски градини и нехранителните магазини в големите търговски центрове. Наложена е глоба за разходки в парковете и градините.За разлика от религиозните ръководства в останалите европейски страни, БПЦ отказа да затвори храмовете и насърчи причастията.
Поради епидемиологичната обстановка в страната тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, стана ясно след срещата. Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. От Синода препоръчват средствата, предвидени за полета с правителствения самолет, да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.
"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма", каза премиерът Бойко Борисов.
Въпреки, че в сряда Борисов обяви, че го е страх от струпването на хората около храмовете заради възможността да се разпространи заразата, в четвъртък той обяви, че "има хора, за които да ги спреш да отидат в църквата, е по-страшно от епидемията".
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30543963.html
Премиерът Бойко Борисов и патриарх Неофит Снимка: Министерски съвет