КАЛЕЙДОСКОП

Българският флаг беше издигнат на площад Дейли в Чикаго

09 април 2020

 

Във връзка с отбелязването на Националния празник - 3 март, на 1 март 2020 г. на площад Дейли в Чикаго беше издигнат за тринадесети пореден път българският трибагреник. Събитието беше организирано от Генералното консулство на Република България в Чикаго, като на него присъстваха стотици българи. За първи път знамето е издигнато през 1963 г., след което през 2007 г. традицията е възстановена по инициатива на ГК-Чикаго.  
Генералният консул Иван Анчев приветства присъстващите в тържествена реч, отбелязвайки значимостта на празника и постиженията на българската общност в Чикаго и Средния Запад. Под звуците на националния химн родният трибагреник беше издигнат между националното знаме на САЩ и знамето на град Чикаго.
В последващата тържествена програма взеха участие ансамблите за народни танци „Хоро“ и „Виванов“, като за доброто настроение допринасяше и кукерска група „Кракра“.
В близост до площад Дейли, където беше издигнато знамето, се намира и дърво-мартеница, украсено от Българо-американската асоциация.
Информация: МВнР