ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Признание за Дeляна Лазарова в Манчестър

08 април 2020

 

 
Тя споделя, че свири дори през свободното си време. Освен това обича да чете и да гледа стари филми. Има разностранни интереси.
 
Дeляна Лазарова печели възхищение с емоционалните си изпълнения. Както и с динамичното си присъствие на сцената. Казват го специалисти.
 
Тя не е изпълнител. Тя е диригент. Отдадена е на музиката. Започнала е като цигулар. Впоследствие става и диригент.
Наскоро тя получи много високо признание. Спечели първо място в Международния конкурс за диригенти Siemens Halle 2020.
Как вижда ключа към успеха? Според нея той се състои в години, прекарани с музиката и учение, но също и в изследване на композиторите и причините да напишат своите произведения. „Човек трябва да отдели време, за да може да разбере и да се наслади пълноценно на класическата музика”, разсъждава Дeляна.
Избрала е мъжка професия. Именитите диригенти май са мъже. И по-малко именитите – също мъже. За жени диригенти в България сякаш за други дами, освен за Любка Биаджони, радко чуваме.
В медии се отбелязва, че на сайт за жени диригенти тя е представена като „млад артист с бързо развиваща се кариера”.
Дирижирала е прест ижни оркестри в САЩ, Европа и Азия. През 2019 е избрана за диригент на музикалния фестивал в Аспен, Колорадо.
Наградата и от Манчестър е особена. Свързана е и с професионалното и развитие. Има възможност две години да е помощник диригент на Майк Елдър, главен диригент на манчестърския оркестър „Хале” - един от най-старите английски оркестри.
Деляна Лазарова е родена в Пловдив. Завършила е Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“Има специалност цигулка и учи в класа на Виолета Стоянова.
След това учи в държавния университет на Луизиана, САЩ. Следва обучение  в Музикалната школа „Джейкъбс“ към Университета на Индиана. Две години работи като концертмайстор на цигулка.
В конкурса в UK българката успешно се преборва с конкуренцията. Спечелва състезание на полуфинала с претенденти от осем страни. Конкурсът е… за диригенти. Двама мъже са в тройката отличени зад нея.
Общо, младите диригенти, заявили участие в състезанието, били 287 от 55 държави. Втора награда е присъдена на Родолфо Бараес от Венецуела, трета – на британеца Джоел Санделсън.
В момента тя живее в Цюрих. Продължава обучението си в класа на маестро Йоханес Шлефли.
В Америка е заминала да учи при известния цигулков педагог Кеворк Мардиросян. И там започва да се занимава и с дирижиране.
Споделя, че е имала шанса да учи от големи диригенти като Бернард Хайтинк и Пааво Ярви. Сред професионалстите, които я вдъхновяват, е и румънецът Кристиан Мъчелару.
"Аз се надявам, че тази победа допринася с нещо не само за нашата страна, но също така и за млади музиканти - млади хора, които имат желание да продължат, да видят, че абсолютно всичко е възможно - с определена доза работа, много работа, и наистина да знаеш какво си пожелаваш, да го поискаш с цялото си сърце. След това няма граници! Абсолютно всичко е възможно!", казва пред БНР Дeляна.
 
Изборът на произведение е сложен. „Партитурите, които композиторите са написали, са като писма до нас”, изповядва Дeляна. Изборът ще зависи и от композитора, и от произведението.
 
„Едно от любимите ми неща е да прекарвам дълго време с една партитура и да вниквам през всяка нота, всеки акорд и хармония, за да разбера цялостната картина и точното послание на композитора”, отбелязва диригентката.
 
Изказва възхищението си към Надя Буланже, пианист, композитор, диригент, преподавател. Мнозина са се учили от нея през 20 век. Нейни ученици са Ленард Бърнстейн, Куинси Джоунс, Астор Пиацола.


Според нея диригентът трябва да е и изключителен музикант, и музиковед, и добър режисьор. От време навреме той трябва да е и рекламен агент.
 
Когато става дума за предизвикателства и композитори, към които да се насочи, то тя обявява избора си - Густав Малер. Най-много на нейния темперамент отговарял Брамс.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”