КАЛЕЙДОСКОП

Издигане на националния флаг в Монреал

08 април 2020

 

Ателие за мартеници в българското училище „Св. Климент Охридски“ в Монреал и церемония по издигане на българския флаг пред кметството на града
 
На 1 март 2020 г. посланик Светлана Стойчева-Етрополски взе участие в работилница за мартеници в българското неделно училище „Св. Климент Охридски“ към православния български храм „Св. Иван Рилски“ в Монреал.
С голямо желание, заедно с родителите и учителите, малките ученици и по-големите участници показаха творческите си заложби и изработиха мартеници за здраве и късмет. Така те имаха възможността да се докоснат до вековната българска традиция. С част от красивите и интересни мартеници децата закичиха своите близки за здраве и сила.
В църквата се състоя също така базар на ръчно изработени мартеници от представители на българската общност в града, събраните средства от който ще финансират частично образователна екскурзия на учениците.
По-рано същия ден посланикът присъства на тържествена църковна служба в българската църква по повод Сирни заговезни.
Отново на 1 март, по случай Националния празник, на специална церемония пред кметството на град Монреал, организирана от Канадско-българския културен център „Зорница“, бе издигнат българският флаг. Посолството бе представено от завеждащ консулската служба Станислав Станоев, който поздрави присъстващите от името на посланика и екипа на посолството. След официалната част присъстващите изиграха празнично хоро.
https://www.mfa.bg/embassies/canada/news/24535