Предстоящи Събития

Онлайн премиери за Международния ден на театъра

27 март 2020

 

 
От шест десетилетия на 27 март светът отбелязва Международния ден на театъра. Днес - в разгара на епидемията от коронавируса COVID-19, залите за първи път ще останат празни, след като властите в Европа и в САЩ забраниха събирането на хора в опит да ограничат разпространението на заразата. В България ще бъде отложена за неопределено време традиционната на този ден церемония по връчване на наградите "Икар".


Въпреки ограниченията почитателите на театъра ще имат възможност да отбележат деня, гледайки любими актьори и спектакли. Както стана модерно в последните седмици, това ще става от екраните на компютрите, а зрителите ще бъдат настанени на диваните в домовете си.


"Дневник" събра част от предложенията в онлайн театралния афиш днес:
 
"Нищо не би могло да се сравни с преживяванията на живо в театъра. Но сега повече от всякога е важно да съпреживяваме изкуство", пише театър "София" на страницата си във "Фейсбук". Трупата подарява на зрителите спектакъла "Парижката Света Богородица" на Лилия Абаджиева. Излъчването започва в 19 ч. в Youtube канала на театър "София".


Само който се е опитвал да си купи билети за моноспектакъла на Мариус Куркински "Черното пиле", знае колко трудно е това. Платформата "Фенстрийм" (Fanstream) дава възможност на зрителите да го видят, без да се редят на опашки и да чакат със седмици. За 7.98 лв. може да се купи билет за онлайн премиерата, която е днес от 20.30 ч. В "Черното пиле" Куркински включва три разказа на Хайтов: "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Видеото ще бъде достъпно 72 часа.


Интернет стрийминг на спектакъла "Калигула" на Явор Гърдев от 2008 година по пиесата на Албер Камю. Това е съвместна продукция на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, и "La Rose des Vents" Scène Nationale Lille Métropole - Villeneuve d'Ascq, Франция. Излъчването започва в 19 ч. на страницата във "Фейсбук" на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна. Спектакълът не е подходящ за зрители под 18 години.


Драматично-куклен театър "Васил Друмев" - Шумен, ще излъчи "Нирвана" от Константин Илиев. В 19 ч. на страницата във "Фейсбук" ще бъде публикуван линк, чрез който зрителите ще могат да гледат. Спектакълът ще бъде активен в продължение на 12 часа.


Шуменският театър предлага забавление и на най-малките зрители. Те ще могат да гледат постановката "Рошльо и комините" от Кина Къдрева. В 11 ч. на "Фейсбук" страницата на театъра ще бъде поставен линк към записа, който ще бъде активен продължение на 12 часа, а през целия ден днес театърът ще публикува любопитна информация, свързана с театралните събития през изминалата година.


Театър "Драмеди" пита"Кой си ти?" в авторски спектакъл. "Създадено в кокреативен процес, в който всеки от участниците е търсил своята идентичност и е споделял най- големите си страхове, това представление докосва зрителите, защото най-личното е всъщност най-общочовешкото", пише във "Фейсбук" страницата си театърът. Филмовата версия на "Кой си ти" ще бъде достъпна днес от 18 ч. в Youtube.


Всеки ден от обявяването на извънредното положение насам театър "Алма Алтер" излъчва по една постановка онлайн. На Международния ден на театъра те са избрали да представят "Хамлет, или три момчета и едно момиче" на Николай Георгиев - в 19.30 ч. в Youtube канала на "Алма Алтер".


Настанете се удобно. Всички сме на първия ред. Безплатно. Поотделно, но заедно.
Катрин Миладинова
https://www.dnevnik.bg/kultura/2020/03/27/4046736_onlain_premieri_za_mejdunarodniia_den_na_teatura/?ref=home_layer2