КАЛЕЙДОСКОП

Мартеници в Чикаго

26 март 2020

В „Малко българско училище“ изплетоха 200-метрова мартеница, възрастните украсиха мартенско дърво в центъра
Българите в Чикаго вече се закичиха в бяло и червено. Малки и големи се включиха в плетенето на традиционни и нетрадиционни накити, за да са румени, засмени и здрави през цялата година.

Похвално е, че за втора година Българо-американската асоциация в Чикаго с президент адвокат Цветелина Бойновска успя да направи мартенско дърво в центъра на Ветровития град. „Идеята беше на госпожа Петранка Стаматова. Тя я имаше поне от две години. Работихме много активно за осъществяването й. Трябваше да се премине през всички трудни бюрократични пътища, за да спечелим на наша страна и администрацията на Чикаго“, разясни Златина Костова от асоциацията миналата година.
Тази година българското мартенско дърво се намира на „Мичиган авеню“ (Michigan Avenue, между Jackson и Van Buren, на юг от The Art Institute of Chicago).
Дървото ще стои украсено 2 седмици – до 7 март. На него весело се поклащат огромни Пижо и Пенда и сърца и навяват топли спомени за България. Дебелото стъбло също е обвито в дебела бяло-червена нишка, което прекрасно допълва декорацията и помага дървото да бъде забелязано отдалеч.
От Българо-американската асоциация са помислили не само за атрактивността на проекта, но и за възможността (чрез табела на английски) то да носи послание за най-добри пожелания към жителите на Чикаго и да им обясни повече за нашата традиция.
И тази година децата от „Малко българско училище“ направиха най-дългата мартеница на децата в чужбина. Само в основния филиал на училището в квартал Елк Гроув Вилидж мартеницата беше дълга 210 метра. Децата я показаха в събота, точно по обяд. Всички деца излязоха от класните стаи и опънаха дългата нишка. Помагаше им Баба Марта, в ролята на която влезе госпожа Мандаджиева.
По същото време в другите два филиала също показаха дълги мартеници – 52 метра в „Алеко Константинов“ и 24 в „Чуднотека“. Така общата дължина на мартеницата, представена от „Малко българско училище“, стана 286 метра.
Заедно с това училището организира две работилнички за мартенички – едната за деца, другата за деца и възрастни.
 
https://bg-voice.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B3%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82/