АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Закон за мерки и действия по време на извънредното положение

25 март 2020

 

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, който вчера беше прегласуван от Народното събрание, е публикуван в днешния броя на "Държавен вестник", се вижда от сайта на официалното държавно издание.Част от текстовете бяха върнати от президента Румен Радев в неделя с аргумента, че отнемат основни права и застрашават икономиката на държавата.
В резултат от закона отпаднаха спорните разпоредби за въвеждане на държавно фиксирани цени на стоките и за наказание при разпространение на "невярна информация".

Законът е в сила от 13 март (денят на обявяване на извънредното положение) с изключение на няколко разпоредби, които важат от деня на обнародването. Те са свързани с ограничаването на нотариалните производства, както и със санкциите при извънредно положение, сроковете за обществени поръчки, текстовете с удължаване на срокове и промени, свързани с данъчното облагане, както и въвеждането на възможност за нарушилите карантина - да бъдат проследявани през мобилните телефони. Подробности - 
тук.
"Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество", се посочва в позицията на държавния глава.
Новият закон предвижда, че за срока от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове. Спират се всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. Не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии.
 
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/24/4045103_koronavirusut_v_bulgariia_zakonut_za_izvunrednite/?ref=home_mainStory
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/23/4045054_zakonut_za_merkite_pri_izvunredno_polojenie_izliza_v/