ПОСТИЖЕНИЯ

Людмил Ангелов свири Шопен

24 март 2020

 

Като артистичен директор на музикален фестивал той търси качеството. „Не просто търся рядко изпълнявана музика, а и в изпълнителя да има гаранция”, обявява Людмил Ангелов.
Музикант, арт-директор на клавирен фестивал, преподавател – той съчетава в себе си много качества и интереси. Предложил е и музикален фестивал в Толедо. Накъдето пътува в годините на демокрацията.
Клавирният фестивал, с който е свързан още с основаването му, в България, година след година наесен привлича почитателите на клавирните произведения. Заявен е и като нетрадиционен.
Пианистът силно държи на публиката, която идва на концертите. Търси по-нетрадиционни програми, които „да запалят в хората интерес към музиката”.
„Пиано Екстраваганца” представя и известни български музиканти, които се реализират зад граница. Фестивалът е от емблемите на музикална София…
Когато той е на сцената, като изпълнител – публиката тук го извиква на два биса. И не спира дотук. Аплаузите продължават. Залата е наелектризирана.
Така беше и при изпълненията на произведенията на Шопен, в края на 2019. Така беше и при представяне на избрани произведения на Сергей Рахманинов – в началото на 2020.
Към Рахманинов той се върна и през 2018. В зала „България” камерен концерт изнесоха пианистът Людмил Ангелов и сопраното Александрина Пендачанска.
В концерта тогава бяха изпълнени произведения на Рахманинов, Равел, Дебюси и Шостакович. Именитото сопрано представи шест романса с музиката на Рахманинов.
В контекста на развитието на фестивала, Ангелов сътрудничи с известни оперни звезди: с Александрина Пендачанска и Веселина Кацарова.
Кариерата им преминава в чужбина. Фестивалите и концертите са възможност за тях да представят силни моменти от творчеството им, различни проекти пред родна публика.
Сопраното Веселина Кацарова ни съобщава и защо излиза на сцената тук: „Иска ми се да споделя, това, което съм изживяла като оперна певеца, като музикант извън границите на България”.
Колкото до изявите на пианиста Людмил Ангелов, то той предложи на българската публика през сезон 2019-2020 серия от концерти, посветени на Фредерик Шопен.
Композиторът с главно К е водещ символ на епохата на Романтизма. Високо оценен и от други композитори приживе. Те се прекланят пред музиката му.
Шопен използва народния фолклор. В произведенията му водещо начало има мелодията. Смятат го за ненадминат поет на пианото.
Сред оценилите музиката на Фредерик Шопен са Ференц Лист, Робърт Шуман, Феликс Менделсон, Ектор Берлиоз…
Творчеството на гениалния романтик обхваща 2 концерта, 4 сонати, 4 балади, 2 фантазии, 16 полонеза, 58 мазурки, 20 валса, 21ноктюрни, 27 концертни етюда, 27 прелюда, 4 емпромптюта, 4 скерца...
Шопен е невероятен лирик. Достига и до върховете на трагизма. Музиката му никога не е сладникаво сантиментална. Тя разтърсва.
Людмил Ангелов често свири Шопен. Представя солови концерти. За първи път в България публиката слуша този път и оркестровите композиции.
В Полша са оценили как той свири Шопен. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin.
През 2019 на концерт в зала „България” Людмил Ангелов представи: Прелюд оп.45, 12 етюда оп.10, Соната оп.35, 4 мазурки оп.24, Полонез оп.53.
През 2020 на концерт изключителният пианист планира да представи: Вариации на тема La ci darem la mano оп.2, Краковяк оп.14, Концерт за пиано и оркестър №2.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Заб. Заради коронавируса музикални събития са отменяни или пренасочвани. Концертът на именития пианист през 2020, посветен на творчеството на Шопен, бе планиран за 25 март.