АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България се затвори за граждани от трети страни

24 март 2020

 

 
България забранява влизането на граждани от трети страни, разпореди здравният министър Кирил Ананиев.
 
Заповедта му влиза в сила в 00:00 часа на 20 март за времето до 17 април, няколко дни след края на извънредното положение (към момента - 13 април). Забраната важи за всички гранични пунктове и за всички транспортни средства, включително въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.
 
Забраната не се отнася до здравни специалисти, включително изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора; за транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост; за хора, които пътуват по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава - членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават. Изключение се прави и за дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения.
 
Остава в сила и забраната за влизане на хора, които пристига от следните страни от Европейския съюз и шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария.
 
Изключение се прави за българските граждани, членове на семействата на български граждани и хора със статут на постоянно и продължително пребиваващи в България. На гражданите от тези страни и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през България, за да се осигури завръщането в държавата, където живеят или пребивават.
Диана Пеева
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/19/4043152_bulgariia_se_zatvori_za_grajdani_ot_treti_strani/?ref=home_NaiNovoto