КАЛЕЙДОСКОП

Български мартеници и в Украйна

24 март 2020

 

 
Традицията да си подаряваме красиво изработени амулети за здраве в първия ден от март е жива сред българите, независимо в коя част на света се намират. С голямо желание и старание българчетата в Украйна изработват символа на пролетта – червено-белите мартенички.
 
Всяка пролет децата от неделното българско училище „Светлина“ в гр. Запорожие, Украйна, с нетърпение се подготвят за този любим на малки и големи празник – Баба Марта.
 
През последните четири години с децата правихме традиционните мартенички – топки, пискюли или антропоморфни фигурки на Пижо и Пенда – разказва преподавателката по изобразително изкуство и ръкоделие Светлана Балуева. – Обърнах внимание на това, че децата като цяло не се интересуват много от ръкоделие, затова реших да ги заинтригувам. В най-голямата българска Фейсбук група за шевици ми предложиха много модели, аз ги разпечатах и ги показах на децата. А те си избраха кои да направят на мартенички. Уточнихме всички въпроси, поговорихме за символиката и особеностите на българската шевица.”
 
Великолепните избродирани от децата мартенички ще изпъстрят класната стая, а всяко дете ще разкаже какво символизира неговата мартеничка, какво представлява, как е изработена. Останалите ще оценяват и най-красивите произведения ще получат награди – комплект за бродиране, конци, бонбони и други сладки неща.
„Освен това помолих хора, които имат традиционни български ризи и избродирани кърпи, да ги донесат. Ще ги включим в изложбата, ще ги сравним с украинските. Ризите имат своя символика и една от жените, която ги е бродирала, ще разкаже за нея повече. Преди това с децата се занимавахме с българските носии, разказах им какви видове има. Самата аз шия кукли и дори направих фигурки с женски и мъжки костюми и ги показах на децата. Беше им много интересно не само да ги видят, но и да ги пипнат” – казва Светлана Балуева.
 
Българското неделно училище „Светлина” в гр. Запорожие съществува от 2015 г. под патронажа на Запорожкото областно дружество за българска култура и е сертифицирано в Министерството на образованието на България. Негов основател и директор е Иван Петрович Ангелов. В момента там се обучават 132 деца на възраст от 3 години до кандидат-студенти. Република България предоставя възможност за получаване на безплатно висше образование в български университети, а за периода 2015-2019 г. студенти тук са станали 49 младежи.
Във всички дейности в училището активно се включват и родителите, защото за по-добро усвояване на програмата децата се обучават заедно с тях. По този начин учениците се чувстват по-уверено в клас, а вкъщи им е по-лесно да изучават дисциплините. Но не само:
 
В Запорожие има българска общност, но децата рядко ходят на срещите там. Такова общуване, при което децата и възрастните да са заедно, има при нас – тук изучаваме езика, тук общуваме, тук цари един дух на интерес към всичко ново. Ние не само отбелязваме българските празници, но и разказваме за тях, учим се да ги разбираме, защото украинската култура влияе върху нас доста силно ­– отбелязва Светлана Балуева. – Но корените на предците карат децата да чувстват връзката с далечната им прародина, да не се откъсват от нея. Да, ние сме граждани на Украйна, но въпреки това в нас има капчица друга, българска кръв, и ние не трябва да забравяме за нея.”
Източник: bnr.bg
https://www.glaspress.rs/%d0%bd%d0%b0-1-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82-%d1%81-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b8-%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0/