АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Коронавирус. Държавата затваря магазини, заведения и фитнеси

19 март 2020

 

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, до края на март се затварят увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Това става няколко часа след като парламентът прие въвеждане на извънредно положение в странатазаради заразата.
 
Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се преустановяват учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;
 
Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини. Забраняват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.
 
Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес зали и други).
 
Заповедта препоръчва на всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си.
 
В болниците се преустановяват детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.
 
Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, се казва в съобщението.
Георги Пауновски
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/13/4040766_durjavata_zatvaria_magazini_zavedeniia_i_fitnesi/
 
Още мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19
В допълнение към заповедта си за мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса COVID-19 министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани днес събирането на повече от двама души на обществени места.
 
"Не се допуска посещението и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити обществени места", се казва в допълнителната точка 9 от заповедта.
 
С неяот 13 март са преустановени учебните занятия, посещенията в детските ясли и градини, масовите мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни.
 
"Всички стопански субекти продължават работата си при спазване на ограниченията и изискванията, предвидени в заповедта", пише още в допълнението на заповедта на Ананиев за ограничаване на заразата.
 
Заповедта на Ананиев идва след вчерашното предложение на кризисния щаб за борба с коронавируса да се ограничи събирането на повече от двама възрастни на открити пространства.
 
"Опашката пред магазин да бъде минимум през 2 м и със съответните мерки вътре в отворения обект - магазин, банка, дрогерия, държавна институция. Това не се отнася за промишлените предприятия, които имат ясни указания", каза вчера началникът на щаба Венцислав Мутафийски.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/03/18/4042637_ananiev_zabrani_subiraneto_na_poveche_ot_dvama_na/?ref=home_NaiNovoto